Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Już teraz otrzymasz od nas przejrzysty przegląd najnowszych wiadomości rolniczych z kraju i ze świata, od dziś będziesz mógł śledzić ogłoszenia, produkty a także nowości na naszym portalu Gospodarz.pl

Zapraszamy także na nasze profile na Facebooku oraz NK

Zapisz się! Zajmie Ci to naprawdę kilka sekund! Po wpisaniu adresu @ kliknij w przycisk "zamawiam"

Akceptuję regulamin portalu

Partner portalu





Co to jest Qafp

separator

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest systemem przygotowanym przez Unie Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i został stworzony w myśl wspierania produkcji, przetwórstwa oraz obrotu żywności wśród polskich wytwórców. Wprowadzony w życie, jako krajowy system jakości żywności, został przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11 grudnia 2009r. Został oparty o wiedzę...

czytaj więcej
upemi

Jak przystąpić do Qafp

separator


System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP


pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest systemem przygotowanym przez Unie Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Został stworzony w myśl wspierania produkcji, przetwórstwa oraz obrotu żywności. Jako krajowy system jakości żywności, został wprowadzony w życie przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11 grudnia 2009r. Został on oparty o wiedzę wykwalifikowanych ekspertów i naukowców z wiodących ośrodków akademickich w Polsce. Nieustannie dąży się do doskonalenia kryteriów, których spełnienie jest podstawą do zachowania wysokiego poziomu produkcji wyrobów.

 

QAFP ma poprawić popyt oraz zwiększyć zaufanie konsumentów do polskich produktów. Klienci, którzy zakupią dany produkt muszą być pewni jego jakości. Mięso powinno posiadać odpowiednie walory smakowe, wizualne czy zdrowotne. Na rynku coraz więcej pojawia się wyrobów, które nie spełniają norm, a co za tym idzie ich konsumpcja często bywa ryzykowna. Wybór mięsa najlepszej jakości, jest często trudny. Wprowadzenie jednolitego systemu jakościowego ma na celu odznaczenie produktów wartościowych, czyli takich które spełniają wszystkie wymogi i normy podczas procesu produkcji.


 

Na każdym z etapów powstawania wyrobów odbywa się nadzór i kontrola. Ujednolicenie wymagań ma uchronić konsumenta przed skutkiem niekorzystnych działań, które powstają na etapie całego łańcucha żywnościowego. Takimi działaniami mogą być np. nieprawidłowe przechowywanie mięsa czy warunki w jakich jest one sprzedawane. W tym celu ważne jest samo zdefiniowanie i wyznaczenie reguł, o które będzie się można oprzeć podczas produkcji wyrobów dobrego gatunku. Ułatwi to powtarzalność takiej produkcji. Priorytetem jest przestrzeganie przepisów i norm. Członkami systemu, są zarówno gospodarze jak i przetwórcy mięsa. Wspólnie tworzą oni sieć powiązań. Przetwórcy mięs oddziaływają z sprzedawcami i na odwrót. Na końcu tego łańcucha znajduje się konsument.

 

Na ścieżce powiązań jest wiele osób odpowiedzialnych za materiał hodowlany, produkowaną pasze i produkty pierwotne, różnego rodzaju przetwórcy, osoby odpowiedzialne za logistykę, a także ci, których zadaniem jest zbyt produktów i usług żywieniowych. Wymagania systemowe szczegółowo opisują kto wchodzi w skład systemu oraz jakie są zasady do jego przynależności. Twórcy na uwadze mieli, aby założenia były czytelne i zrozumiałe nie tylko dla osób powiązanych szczegółowo z branżą rolniczą, ale także dla konsumentów, czyli finalnych odbiorców.


 
 
        

System gwarantowanej jakości żywności posiada swoje założenia. Głównym z nich jest takie, iż w obszar zasięgu wchodzą wszystkie ogniwa z łańcucha produkcyjnego. Zarówno pośrednio jak i bezpośrednio produkcyjne. Uczestnikiem może być każdy, kto spełnia wymogi oraz stosuje się do norm zapisanych w zeszytach branżowych QAFP. Uczestnicy mają być nie tylko wiarygodni, co do jakości produktów, ale również gwarantować bezpieczeństwo swoich wyrobów. QAFP dba o ochronę środowiska oraz dobre warunki bytowe zwierząt. Znormalizowane są wszystkie etapy produkcji od hodowli i wszystkich elementów z tym związanych, aż do sprzedaży konsumentowi. Na każdym z tych etapów przeprowadza się kontrole i certyfikację przez niezależne jednostki do tego powołane.
 

       

Szereg działań i wymogów systemu wpływa na zasadę ogólności. System QAFP jest jednolity, spójny, a także czytelny zarówno dla odbiorców i dostawców. Każdy może starać się o wejście do systemu. Zależne jest to tylko od podejścia w produkcji i jakości produkowanych wyrobów. W przemyśle żywieniowym nie zawsze można pozwolić sobie na minimalizację nakładów i kosztów. Dlatego posiadanie wdrożonego systemu QAFP musi się odnosić do spełnienia odpowiednich wymogów, niezbędnych do uzyskania wyrobów wysokiej klasy. Posiadanie wspólnych celów jest podstawą do zadowolenia obu stron całej branży spożywczej.


 

Tagi powiązane z tym artykułem:
QAFP, jakość i europejski, smak, Mięsnego, Gwarantowanej, Jakości, System, Pracodawców, UPEMI, Żywności, Unia, Tradycja, Producentów, Przemysłu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2011 Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl

View my Iframe Content