Blogerzy gotują z QAFP [foto]

Blogerzy kulinarni obecnie dyktują kulinarne trendy, inspirują i zachwycają umiejętnością delektowania się smakiem potraw i fetowania codzienności. Tym razem na ruszt wzięli mięso wytworzone w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Wiele osób w gotowaniu znalazło sposób na życie. Wysyp blogów i magazynów kulinarnych stał się faktem. Jak i to, że dla ludzi gotujących z pasją liczą się jakość, smak, aromat... stąd QAFP podczas drugiego półfinału BlogerChef'a, który odbył się na Zamku w Dubiecku.

Blogerzy gotują z QAFP [foto]
Podczas II półfinału BlogerChef’a odbył się pokaz kulinarny. Wśród serwowanych potraw znalazły się: kurczak sous-vide z gryczanym pasztecikiem, indyk w zielonym curry czy aromatyczne eskalopki ze schabu na szpinakowym makaronie. Ponadto goście mieli okazję skosztować lokalne sery kozie, łososia w tempurze z mąki kukurydzianej oraz comber z jelenia. Nie zabrakło również dań z mięsem QAFP w roli głównej.

- Mięso wyprodukowane w Systemie QAFP  doskonale zachowuje się podczas obróbki. Nie ma nadmiernego wysięku soku mięśniowego po obróbce termicznej, dzięki czemu każdy może rozsmakowywać się w kruchym, soczystym i aromatycznym produkcie finalnym – ocenia Janusz Pyra, szef kuchni Zamku Dubiecko.



Blogerzy także oceniali, jak przygotowuje się mięso wyprodukowane zgodnie z wytycznymi QAFP. Jak podkreślali, w Internecie znajdują coraz więcej informacji na temat produktów wytworzonych w tym Systemie. Zmienia się bowiem sposób docierania do przepisów kulinarnych – na blacie kuchennym obok mąki pojawia się kawałek miejsca na laptopa. Co trzecia osoba chętnie korzysta z popularnych w ostatnim czasie blogów i forów kulinarnych, a także ze stron producentów produktów spożywczych.

- System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP obejmuje najszlachetniejsze elementy mięsa wieprzowego: schab, szynkę i karkówkę. Aby przygotować z nim doskonałą potrawę,  musi być ono najwyższej jakości, przede wszystkim zachowywać prawidłową strukturę, cechować się barwą różowo-czerwoną, zawierać tłuszcz na poziomie 2-3%, co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa. Te kryteria spełnia właśnie mięso produkowane w Systemie QAFP. To wieprzowina produkowana z myślą o wymagającym konsumencie, który oczekuje produktu najwyższej jakości zarówno pod względem sensorycznym, odżywczym jak i technologicznym – informuje Jolanta Ciechomska, specjalista ds. Systemu QAFP.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: