| Autor: redakcja1

Produkcja przetworów mlecznych

Polscy wytwórcy licząc na wzrost zapotrzebowania przed Wielkanocą zwiększyli produkcję masła.

Produkcja przetworów mlecznych
W trzecim miesiącu tego roku wytworzono 15,1 tysięcy ton masła, a zatem o 2 procent więcej niż miesiąc wcześniej. To także 6 procentowy wzrost wobec roku ubiegłego. Z kolei w ciągu trzech pierwszych miesięcy bieżącego roku wyprodukowano 46 tysięcy ton masła, czyli to 7 procentowa zwyżka w rocznej relacji.
 
Natomiast podpuszczkowych serów dojrzewających wytworzono 24 tysiące ton, a to oznacza wzrost o 1 procent w porównaniu do lutego. W zestawieniu rocznym to i tak zwyżka o 24 procent. Biorąc pod uwagę okres od stycznia do marca tego roku, wolumen produkcyjny serów zamknął się w granicy 73 tysięcy ton, co daje zwyżkę o 22 procent wobec ubiegłego roku.
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!