Wzrost eksportu polskich owoców i ich przetworów

Według szacunków, w tym sezonie poza polskie granice zostanie wysłane niemal 900 tysięcy ton świeżych owoców, czyli o 35 procent więcej niż w minionym sezonie.

Wzrost eksportu polskich owoców i ich przetworów
Na taki stan rzeczy przede wszystkim wpłynie wzrost kontyngentu jabłek stanowiących blisko 79 procent wolumenu eksportowego. W tym sezonie zwiększy się on jeszcze o 46 procent, a więc do granicy 650 tysięcy ton. Poza tym zwyżkę odnotuje również reeksport, czyli owoce południowe, których prawdopodobnie będzie 152 tysiące ton, co w stosunku do sezonu wcześniejszego daje wzrost o 10 tysięcy ton.
Minimalnie, bo o 0,4 procenta zwiększy się wartość wysyłki świeżych owoców, która będzie możliwa dzięki zwyżce uzyskanej na reeksporcie. Wyniesie ona 109 mln euro, a zatem będzie to o 9 procent więcej niż w sezonie ubiegłym. Niestety w tym czasie spadnie wartość wysyłki jabłek, co spowodowane jest ich niższą ceną i to o 7 procent wobec zeszłego sezonu.
Niemniej jednak wzrośnie o 7 procent wolumen eksportowy przetworów owocowych i to z każdej kategorii. Głównie będzie to zagęszczony sok jabłkowy, który wzrośnie o 30 tysięcy i osiągnie poziom 190 tysięcy ton, a jego wartość zwiększy się o 21 procent w porównaniu z sezonem ubiegłym.
Również wartość wywozu mrożonych owoców będzie większa, a to za sprawą wyższych cen mrożonek, w szczególności truskawek oraz czarnych porzeczek, która będzie oscylować w granicy 392 mln euro.
 


Tagi:
źródło: