Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Sytuacja na rynku warzyw w Polsce (kwiecień-maj 2013)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych opublikowanych w czerwcowym Raporcie Rolnym wynika, że w okresie od kwietnia do maja...

Z danych opublikowanych w czerwcowym Raporcie Rolnym wynika, że w okresie od kwietnia do maja bieżącego roku na terenie Polski rosły ceny większości gatunków warzyw w skupie.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Jak podają Grażyna Stępka i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w maju br. najwięcej trzeba było zapłacić na rynku hurtowym za:
  • cebulę – wzrost o 2,5 raza r/r
  • buraki – wzrost o 54% r/r
  • kapustę białą – wzrost o 46% r/r
  • marchew – wzrost o 36% r/r.
Spadły natomiast ceny warzyw uprawianych pod osłonami, czyli:
  • ogórków – spadek o 18% r/r
  • pomidorów – spadek o 7% r/r.
 
Z kolei w kwietniu bieżącego roku wobec analogicznego miesiąca roku poprzedniego odnotowano największy wzrost cen detalicznych:
  • kapusty białej – wzrost o 36% r/r
  • papryki – wzrost o 30% r/r
  • kalafiorów – wzrost o 21% r/r
  • cebuli – wzrost o 19% r/r
  • porów – wzrost o 15% r/r
  • buraków – wzrost o 11% r/r
  • marchwi
  • selerów
  • pomidorów.
     
Nieznaczny spadek obserwowano na rynku pieczarek. W kwietniu wzrosły także ceny detaliczne takich przetworów warzywnych jak: ketchup, szpinak mrożony i kukurydza konserwowa. Notowania pozostałych produktów pozostały na stabilnym poziomie.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Sezon grillowy w pełni. O ile wzrasta sprzedaż mięsa?
  • Sezon grillowy w pełni. O ile wzrasta sprzedaż mięsa?

    Przeciętnie pięć godzin trwa impreza grillowa w Polsce – wynika z badania instytutu GfK Polonia. W okresie kwiecień – sierpień zwykle grillujemy dwa razy w miesiącu. Osoby organizujące grill...
  • Szansa na poprawę jakości środowiska – czyste technologie węglowe
  • Szansa na poprawę jakości środowiska – czyste technologie węglowe

    Czyste technologie węglowe mogą być szansą dla polskiego węgla oraz przyczynić się do restrukturyzacji górnictwa. Technologia zgazowania węgla, do tej pory biznesowo całkowicie nieopłacalna,...
  • W sprawie nawozów fosforowych
  • W sprawie nawozów fosforowych

    W 2017 roku w ramach pakietu rozwiązań dla gospodarki cyrkularnej Komisja Europejska zamierza uregulować problem zawartości kadmu w złożach fosforanu i zmniejszyć normy udziału kadmu. Komisja...
  • I wiesz, co jesz - truskawki
  • I wiesz, co jesz - truskawki

    Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią kulinarnych opowieści poświęconych tym owocom.
  • Precyzyjny Gospodarz na targach Opolagra 2017
  • Precyzyjny Gospodarz na targach Opolagra 2017

    W niedzielę 11 czerwca 2017 r. w Kamieniu Śląskim podczas targów Opolagra odbyły się kolejne eliminacje w tegorocznym turnieju "Precyzyjny Gospodarz".




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl