Nowe przepisy dotyczące zawartości cukru w sokach

Zmiany dotyczące Dyrektywy Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku mówiące o zawartości cukru w sokach oraz produktach podobnych zostały zatwierdzone przez Parlament Europejski.

Nowe przepisy dotyczące zawartości cukru w sokach
Najważniejszymi zmianami są:
  • wprowadzenie całkowitego zakazu dodawania cukrów do owocowych soków, ale w trakcie przejściowego okresu trwającego 1,5 roku pozwalającego na dostosowanie się do nowych restrykcji, przedsiębiorstwa produkcyjne będą zobligowane do zamieszczania informacji o zawartości cukru. Po tym czasie soki zawierające tenże dodatek muszą zostać wycofane z rynku;
  • na opakowaniach soków pojawi się informacja o braku zawartości cukru w tych produktach, która straci swój sens po upłynięciu terminu pozwalającego na wdrożenie nowej dyrektywy;
  • prawo to zacznie obejmować również nektar oraz sok pomidorowy. Aktualnie zakaz ten dotyczy ananasów, bananów, brzoskwiń, cytryn, czarnej porzeczki, grapefruitów, gruszek, guawy, jabłek, malin, mandarynek, mango, marakuji, moreli, pomarańczy, truskawek, winogron, wiśni;
  • wprowadzenie zapisu traktującego braku obowiązkowego dodatku aromatu
  • dokładny opis w przypadku jednego owocu, czyli co to za owoc, ale jeśli sok zawiera więcej niż trzy owoce uznawany jest za sok z kilku owoców.


Tagi:
źródło: