Polskie piwo z zagranicznego chmielu

Blisko 40 procent krajowego zapotrzebowania jest zaspokajane chmielem zza granicy, a w szczególności z Niemiec, choć u nas jest go pod dostatkiem.

Polskie piwo z zagranicznego chmielu
Sytuacja polskiego chmielarstwa jest dramatyczna, gdyż już teraz są problemy ze zbytem tegorocznego chmielu z powodu zaspokojenia potrzeb browarów importowanym.
 
Na szczęście nadchodzi lepszy czas dla polskich chmielarzy, gdyż od nadchodzącego roku browary będą stopniowo zwiększać udział krajowego surowca w produkcji do 70 procent w 2013 roku oraz do 90 procent w 2016 roku.
 
Jeszcze w roku 2004 areał upraw chmielu wyniósł 2,5 tysiąca hektarów, a obecnie jest to 1,6 tysiąca ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!