| Autor: redakcja1

Ceny polskich warzyw są niskie

Jak wykazują dane, tegoroczne ceny warzyw są znacznie mniejsze niż w ubiegłym roku. Dosyć mocno potaniała kapusta, za której kilogram należało zapłacić 1,20-1,50 złotego za kilogram, gdzie w tym samym czasie roku poprzedniego było to 2,50-3 złote.

Ceny polskich warzyw są niskie

Potaniały również kalafiory i obecnie kosztują 1,50-1,80 złotego za kilogram w stosunku do 2,75-4 złotych za kilogram w roku ubiegłym. Mniej zapłacimy także za buraki ćwikłowe, ziemniaki, pietruszkę oraz sałatę.


Spory spadek odnotowały pomidory spod osłon, których aktualna cena wynosi 1,10-2 złote za kilogram wobec 2-3 złotych za kilogram tego samego okresu roku zeszłego.


Tendencja spadkowa cen widoczna jest także w zakładach przetwórczych, które płaciły za kalafiory i brokuły różyczkowane 8-9 sierpnia obecnego roku średnio o 0,1 złotego za kilogram mniej niż w roku poprzednim. W przypadku ogórków konserwowych jest to zniżka rzędu 0,40-0,50 złotego za kilogram.


Małe zainteresowanie i niska jakość warzyw są przyczyną tak niskich cen warzyw. Słaba jakość może przełożyć się na wartości tegorocznych warzyw w przechowalniach, co w efekcie da kolejne podwyżki ich cen wiosną.



Tagi:
źródło: