| Autor: redakcja1

Wzrost zbiorów warzyw gruntowych

Według najnowszych danych zebranych przez GUS, całkowita powierzchnia upraw warzyw gruntowych w zeszłym roku wyniosła 178,9 tysięcy hektarów, czyli o 12,7 procenta więcej niż rok wcześniej.

Wzrost zbiorów warzyw gruntowych
Z kolei łączne zbiory osiągnęły granicę 4,803 mln ton, czyli o 14,7 procenta więcej niż w minionym roku. W zależności od regionu wielkość produkcji była na poziomie 770 tysięcy ton w województwie mazowieckim, w województwie małopolskim – 586 tysięcy ton, a także w łódzkim – 544,3 tysiąca ton.
 
Przede wszystkim była to kapusta w ilości 1,231 mln ton, marchew – 887,4 tysiąca ton. Natomiast pozostałych warzyw gruntowych było 677 tysięcy ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!