Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej w 2012 roku (styczeń - październik 2012)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do końca października bieżącego roku państwa członkowskie sprowadziły o 4,7% mniej mięsa wołowego, jego produktów oraz żywych zwierząt niż w tym samym przedziale czasowym ubiegłego roku. W tym samym czasie zaobserwowano także znaczący spadek eksportu tego gatunku mięsa z krajów Wspólnoty, który uległ obniżeniu aż o 19%.

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej w 2012 roku (styczeń - październik 2012)
W analizowanym okresie łączny import mięsa wołowego wyniósł 257,5 tys. ton. Przywóz tego gatunku mięsa z krajów trzecich do państw Wspólnoty kształtował się w następujący sposób:

 
  • Brazylia: 104,7 tys. ton
  • Urugwaj: 44,1 tys. ton
  • Argentyna: 43,3 tys. ton
  • Austria: 17 tys. ton
  • USA: 17,6 tys. ton
  • Serbie: 505 ton
  • Botswana: 474 tony
  • Szwajcaria: 4,1 tys. ton
 
Natomiast z terenu Unii Europejskiej wywieziono w omawianym okresie łącznie 434,6 tys. ton mięsa wołowego, jego produktów oraz żywca. Poniżej zaprezentowano zestawienie dotyczące eksportu mięsa wołowego z terenu Unii:
 
  • Turcja: 90 tys. ton – spadek o 19%
  • Rosja: 81 tys. ton – spadek o 29%
  • Liban: 21 tys. ton – spadek o 0,3%
  • Chorwacja: 19,3 tys. ton – spadek o 9%
  • Szwajcaria: 16 tys. ton – spadek o 29%
  • Bośnia i Hercegowina: 12,1 tys. ton – spadek o 11%
  • Była Jugosławia Republiki Macedonii: 9,7 tys. ton – spadek o 12%
  • Kosowo: 3,3 tys ton – spadek o 25%
  • Albania: 3,1 tys. ton – spadek o 17%
  • Wybrzeże Kości Słoniowej - 12,7 tys. ton – spadek o 14%
 
Warto zaznaczyć, iż nawet pomimo wyraźnego spadku w handlu wołowiną, Unia w dalszym ciągu pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami oraz żywcem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!