Francja – Kryzys w branży drobiarskiej

Największy producent unijnego drobiu ma poważne kłopoty.

Francja – Kryzys w branży drobiarskiej
W latach 1998-2011 produkcja francuskiego mięsa drobiowego obniżyła się o 400 tysięcy ton, czyli o 20 procent. Pomimo tego w zeszłym roku odnotowano wzrost o 2,3 procenta, a zatem do 1,86 mln ton. Niestety to w dalszym ciągu zbyt mało by zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na to mięso we Francji.
Na tą sytuację niemały wpływ ma niski poziom nowych inwestycji. Niestety fermy produkcyjne są stare, a budynki inwentarskie i gospodarstwa od lat nie są udoskonalane. To z kolei obniża ich zdolności produkcyjne w porównaniu z fermami z innych krajów unijnych.
Niemniej jednak, zdecydowanie mocną stroną francuskiego drobiarstwa jest przede wszystkim wzmożona selekcja genetyczna ras.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!