Wzrost eksportu drobiu z Unii Europejskiej do krajów trzecich (1-3Q 2012)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w pierwszych trzech kwartałach 2012 roku odnotowano wzrost w sektorze eksportu mięsa drobiowego.

Wzrost eksportu drobiu z Unii Europejskiej do krajów trzecich (1-3Q 2012)
Z państw Unii Europejskiej do krajów trzecich wywieziono w omawianym okresie 987,9 tys. ton żywego drobiu, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych. Oznacza to wzrost wolumenu eksportu o 1,4% w porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku
 
Poniżej przedstawiono zestawienie dotyczące ilości wyeksportowanego drobiu w okresie od stycznia do września 2012 roku.
 
Żywy drób:
  • ilość – 8 631 ton
  • w ujęciu rocznym – 8 307 ton
  • zmiana – wzrost o 3,9%
 
Mięso, podroby i przetwory z kurcząt:
  • ilość – 835 909 ton
  • w ujęciu rocznym – 824 374 ton
  • zmiana – wzrost o 1,4%
 
Mięso, podroby i przetwory z indyków:
  • ilość – 109 709 ton
  • w ujęciu rocznym – 106 586 ton
  • zmiana – wzrost o 2,9%%
 
Mięso, podroby i przetwory z kaczek:
  • ilość – 5 931 ton
  • w ujęciu rocznym – 5 200 ton
  • zmiana – wzrost o 14,1%
 
Mięso, podroby i przetwory z gęsi:
  • ilość – 1 929 ton
  • w ujęciu rocznym – 1 865 ton
  • zmiana – wzrost o 3,4%
 
Pozostałe produkty drobiowe:
  • ilość – 25 814 ton
  • w ujęciu rocznym – 28 375 ton
  • zmiana – spadek o 9,0%
 
Razem:
  • ilość – 987 922 ton
  • w ujęciu rocznym – 974 707 ton
  • zmiana – wzrost o 1,4%


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!