| Autor: redakcja6

Prognozy dla australijskiego mięsa owczego w latach 2013-2014

Jak podaje FAMMU/FAPA, w sezonie 2013/2013 wzrośnie pogłowie owiec w Australii, ze względu na poprawę warunków pogodowym na tym terytorium.

Prognozy dla australijskiego mięsa owczego w latach 2013-2014
Liczebność stada owiec w Australii uzależniona jest w znacznej mierze od warunków pogodowych: w latach suchych znacznie spada, rośnie z kolei w sezonach obfitujących w deszcze.
 
Ze względu na sprzyjającą rozwojowi owiec aurę, w ostatnich dwóch latach został zahamowany długookresowy spadek pogłowia. W ostatnim dniu czerwca 2012 roku pogłowie owiec w Australii wzrosło do 74,7 mln sztuk.
 
Natomiast powrót suszy w okresie od połowy 2012 roku do połowy 2013 roku sprawił, że liczebność tych zwierząt znów spadła – o 1,1% do 73,9 mln sztuk.
 
Eksperci przewidują jednak, iż poprawa warunków pogodowych w sezonie 2013/2014 wpłynie ponownie na 0,2% wzrost ilości owiec do poziomu 74 mln sztuk.
 
Biorąc pod uwagę wzrost ubojów jagniąt oraz redukcję wagi ubijanych zwierząt, specjaliści są zdania, że w 2013 roku liczba ubojów ukształtuje się na poziomie 20,65 mln sztuk, co oznacza zwyżkę o 3,3%. Z kolei produkcja jagnięciny zwiększy się najprawdopodobniej o 1,1% do 450 tys. ton.
 
Wzrost ubojów oraz produkcji jagnięciny, a także zwiększony popyt ze strony rynków zagranicznych przyczyni się do 4% wzrostu eksportu tego gatunku mięsa z Australii w 2013 r. do 197 tys. ton.
 
W 2014 r. popyt na australijską jagnięcinę będzie utrzymywał się na znaczącym poziomie przy założeniu niskiego kursu walutowego dolara australijskiego oraz redukcji podaży na rynku nowozelandzkim.


Tagi:
źródło: