Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Magazyny i suszarnie
2013-08-01 -
Niszczarka naci/szczypioru
2016-05-11 -
Roztrząsacz obornika SIP ORION 140
2020-07-24 -
Rozdzielacz doniczek RD35K
2012-01-10 -
POSYPYWARKA PIASKU PRONAR PS-250
2011-07-20
Świniobicie bez weterynarza może mieć tragiczne skutki
Według prawa rolnik może ubić świnię na użytek własny, a pozyskane w ten sposób mięso musi zostać przebadane przez lekarza weterynarii. Niestety bardzo często mięso nie jest przebadane, a spożycie tej wieprzowiny zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
Każdy rolnik może ubić przynajmniej jedno zwierzę, którego mięso nie zostanie przeznaczone do sprzedaży. Wielu gospodarzy korzysta z tej możliwości. Niektórzy także łamią prawo, bo po świniobiciu sprzedają swoje wyroby.
Obowiązek przebadania mięsa przez lekarza weterynarii dotyczy również rolników, którzy zabijają zwierzęta tylko do własnego użytku. Dlatego też na dobę od planowanego uboju powinno się o tym poinformować powiatowego lekarza weterynarii, który po przebadaniu zwierzęcia stwierdzi, że jest ono zdrowe. Próbkę mięsa pobranego od ubitego zwierzęcia musi pobrać weterynarz, którego upoważnił do tego inspektorat weterynarii.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe to przede wszystkim bada się je pod kątem zainfekowania włośnicą, która może dla człowieka skończyć się śmiercią.