W walce o sukces polskiego sadownictwa

25 stycznia br w Warce obyła się Międzynarodowa konferencja Nawozowa. Liczne wystąpienia naukowców z kraju i zagranicy wskazywały na rolę prawidłowego nawożenia nie tylko dla ilości plonu ale w jeszcze większym stopniu dla jakości. Zrównoważone nawożenie to dziś zarówno zaopatrywanie gleby, jak również aplikacje dolistne.

W walce o sukces polskiego sadownictwa

Dolistne dokarmianie drzew to w nowoczesnym sadownictwie europejskim, jest niezbędnym zabiegiem plonotwórczym. Gra toczy się o wysokiej jakości owoce, które zachowują swoje parametry w czasie przechowywania, sprzedaży i przebywania na półkach sklepowych.
 

Jednocześnie jeśli są produkowane zgodnie z  zasadami dobrej praktyki rolniczej, są one bezpieczne dla konsumenta. Określenie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych wymaga wiedzy i doświadczenia i wykorzystania specjalistycznych laboratoriów. Jak wynika z doświadczeń laboratorium w Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom  świadomość potrzeby badań laboratoryjnych gleby w ostatnim okresie bardzo upowszechnia się wśród sadowników naszego regionu. Coraz więcej prób glebowych pobieranych jest prawidłowo, przynajmniej jeżeli chodzi o warstwy gleby - orną i podorną. Jednocześnie wiele prób wykazuje wieloletnie zaniedbania jeżeli chodzi o kwasowość; mamy wiele gleb kwaśnych i zaopatrzenie w makroelementy fosfor, potas i magnez. Między innymi  belgijski doradca p.Wincent Claux mówił o wpływie magnezu i potasu na możliwości produkcji wysokiej jakości owoców.
 

Potas to jeden z najważniejszych makroskładników, uczestniczy w wielu procesach enzymatycznych i metabolicznych, w transporcie i akumulacji asymilatów w owocach. Odpowiada  za  wielkość owoców,  zawartość cukrów, kwasów, witamin, produkcję antocyjanów (wybarwienie owoców). Wpływa także na jędrność  owoców.  Stwierdzono także pozytywny wpływ  tego pierwiastka na zawiązywanie pąków kwiatowych  na rok następny, oraz odporność drzew na wymarzanie, a także odporność na przymrozki wiosenne. Dobre dożywienie potasem wpływa korzystnie na równomierne wykształcanie  pąków kwiatowych w całej koronie drzewa.
 

Potas odpowiada za gospodarkę wodną w roślinie, m.in. poprzez mechanizm otwierania i zamykania aparatów szparkowych. Niedobór potasu może pojawić się w okresach suszy, zalania systemu korzeniowego, niskich temperatur  gleby, także wtedy, kiedy system korzeniowy jest słabo rozwinięty, oraz w przypadku bardzo dużego plonowania. Rośliny z niedoborem tego składnika są bardziej podatne szczególnie na choroby.
 

Magnez to kolejny ważny makroelement. To podstawowy składnik chlorofilu, uczestniczy w fotosyntezie aminokwasów, odpowiada za transport i akumulację cukrów i kwasów w owocach, bierze udział w powstawaniu związków aromatycznych,  wpływa  (łącznie z azotem, żelazem i manganem) na zielony kolor liści i owoców .
 

W glebie jest składnikiem dobrze rozpuszczalnym w wodzie, jest  bardzo mobilny, silnie wmywany w głąb profilu glebowego. Zbyt mała wilgotność gleby  i niskie temperatury utrudniają , a często wręcz uniemożliwiają  pobieranie tego pierwiastka. Duże ryzyko niedoboru występuje na glebach lekkich (wpłukiwanie w głębsze warstwy gleby).  Dni pochmurne  zmniejszają efektywność  działania tego pierwiastka w roślinie.
 

Niektóre prace w sadzie mogą sprzyjać aktywacji lub hamowaniu pobierania składników pokarmowych. Nierównomierne nawadnianie to niedostateczna dostępność składników. Zbyt duże dawki wody zwiększają niebezpieczeństwo wmywania składników pokarmowych w głąb profilu glebowego. Sieci antygradowe zmniejszają dostęp światła, spada zawartość magnezu w liściach i jednocześnie chlorofilu.

Dr W.Ciecierski ze Skierniewic przedstawiał istotne znaczenie mało docenianych dotychczas pierwiastków jak krzem i tytan dla prawidłowego rozwoju roślin. Doświadczenia prowadzone w wielu rejonach  świata wykazują także, ze rośliny żyjące w glebie ubogiej w przyswajalny krzem były znacznie bardziej podatne na choroby i szkodniki. Ciekawe jest, że dobre zaopatrzenie roślin w krzem ułatwia pobieranie tytanu, nawozu również wpływającego na odporność roślin na stresy.
 

Bardzo ciekawe było również wystąpienie profesora K. Tomali z SGGW na temat ograniczania strat w trakcie przechowywania owoców. Wykładowca szczegółowo omówił zaopatrzenie drzew wapń, wpływ terminu zbioru na możliwości przechowywania a także nowe możliwości wykorzystywane w przechowalnictwie owoców a więc wykorzystanie preparatu SmartFresh i technologii DKA (dynamicznie kontrolowanej atmosfery).



Tagi:
źródło: