Kategorie

Poznaj produkty


Lubelskie świętuje z okazji wpisania na listę Produktów Tradycyjnych setnego produktu z województwa

12 grudnia 2012 roku w Departamencie Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie odbyła się uroczysta gala z okazji wpisania na listę Produktów Tradycyjnych setnego produktu z województwa lubelskiego.

Lubelskie świętuje z okazji wpisania na listę Produktów Tradycyjnych setnego produktu z województwa
Z tej okazji na uroczystej gali w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się także twórcy regionalnych przysmaków, a także przedstawiciele władz państwowych i samorządowych.

Jednym z zaproszonych gości była wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk, która potwierdziła fakt wpisania 100 produktu z województwa lubelskiego listę Produktów Tradycyjnych oraz podkreśliła, że pielęgnowanie tradycji kulinarnych ma duże znaczenie ekonomiczne i jest dobrym sposobem na podnoszenie jakości polskiej żywności.

Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest od 8 lat i znajduje się na  niej obecnie 1017 produktów z całego kraju.

Producenci 33 potraw wpisanych w 2012 roku na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa otrzymali od marszałka Krzysztofa Hetmana i wicemarszałka Sławomira SosnowskiegoLaury Promocyjne” województwa lubelskiego:
- Kordiał żurawinowy kraśnicki – Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy
- Chleb żytni wygnanowski – Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa „Pola” ze Stasina
- Piernik żydowski – Anna Sawa z Jabłonnej
- Olej tarnogrodzki – Tomasz Obszański  z Tarnogrodu
- Pierniczki ozdobne – Bożena Sosnowska z Lublina
- Wafle tortowe suche – Wyrób i Sprzedaż Wafli Henryk Buda z Żukowa Drugiego
- Maliniak kraśnicki wódka malinówka – Emilian Stanisław Marnik z Lublina
- Sok z maliny kraśnickiej – Emilian Stanisław Marnik z Lublina
- Malina kraśnicka – Stowarzyszenie Na Rzecz Promocji Maliny Kraśnickiej w Popkowicach
- Miodownik z Jaszczowa – Czesława Szczepańska z Jaszczowa
- Nalewka ziemiańska – Zofia Kowalczuk z Przegalin Dużych
- Ludwińskie prosię pieczone faszerowane – Wiesław Wójcik z Zezulina Pierwszego
- Makaron jajeczny z Ludwina – Wytwórnia Makaronu Domowego „Pol-Mak” SA z Ludwina
- Zupa cebulowa z Goraja – Stowarzyszenie Kobiet Goraja „Kobieta Aktywna” z Goraja
- Syrop malinowy z Mikołajówki – Małgorzata Solis z Mikołajówki
- Powidła śliwkowe z Mikołajówki – Małgorzata Solis z Mikołajówki
- Chleb wiejski z otrębami – Małgorzata Solis z Mikołajówki
- Szarytka w marynacie – Janina Bańka z Kraśnika
- Oranżada z Kąkolewnicy – Edmund Jędruszczak z Kąkolewnicy
- Chleb niedrzwicki – GS Niedrzwica z Niedrzwicy Dużej
- Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami – GS Niedrzwica z Niedrzwicy Dużej
- Kaszanka pieczona z Dobrosławowa – Zakłady Mięsne Dobrosławów Henryk Amanowicz z Dobrosławowa
- Chleb wiejski dębowiecki – Lucyna Jung  z Dębowca
- Karasie z Polesia – Anna Wasilewicz z Zabrodzia
- Makowiec lubartowski – Cukiernia Marii Siej z Lubartowa
- Paszteciki z grzybami – Cukiernia Marii Siej z Lubartowa
- Całuski pszczelowolskie – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli
- Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa – Małgorzata i Janusz Cioczkowie z Krzczonowa
- Szynka wieprzowa z Krzczonowa – Małgorzata i Janusz Cioczkowie z Krzczonowa
- Zupa chłopska fajsławicka – Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach
- Krupnik pszczelowolski – Mieczysław Janik z Pszczelej Woli
- Warzonka kryształówka – Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach
 
Na setnej pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa wpisano „WOLEŃSKIE KARTOFLAKI” zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Borkach z siedzibą w Woli Osowińskiej.



Tagi:
źródło: