Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

  • 2024-04-23

    Nie będzie połączenia inspekcji

    Pomysł łączenia inspekcji nie jest nowy. Przypomnę, że w roku 2017 Rząd PiS skierował do Sejmu RP projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (druk sejmowy w poprzedniej kadencji Sejmu 1685).

  • 2024-04-23

    Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP (I, II, III i IV kwartał 2023 r.)

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki kontroli planowej w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2023 r. dotyczące struktury tusz poddanych klasyfikacji oraz porównanie wyników z latami poprzednimi.

  • 2024-04-23

    Co warto wiedzieć na temat jakości handlowej miodu

    Polscy konsumenci uwielbiają miód, a dzięki niezwykle bogatej ofercie rynkowej mają naprawdę w czym wybierać. Jednakże, różnorodność informacji zawartych w oznakowaniu dostępnych obecnie na rynku rodzajów i odmian miodu może niejednego konsumenta przyprawić o zawrót głowy! Zatem, jaki miód wybrać? Czym się kierować przy jego zakupie? Jakie informacje powinny obowiązkowo...

  • 2024-04-19

    Wyniki kontroli jakości handlowej miodów

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła planowe kontrole miodów u producentów na terenie całego kraju. Kontrole przeprowadzono w IV kwartale 2023 r. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania miodów.

  • 2024-04-08

    Działania GIJHARS w ramach przygotowań do Prezydencji Polski w Radzie UE w 2025 r.

    Główny Inspektor JHARS powołał Zespół GIJHARS do merytorycznych i organizacyjnych przygotowań Rzeczypospolitej Polskiej do objęcia i sprawowania funkcji Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej w I połowie 2025 roku w zakresie kompetencji Inspekcji. GIJHARS prowadzi prace przygotowawcze już od kwietnia ubiegłego roku, aby zapewnić pełną gotowość do przewodniczenia pracom w...

  • 2024-03-28

    Wyniki kontroli jakości handlowej lodów

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonych planowych kontroli w zakresie jakości handlowej lodów na etapie gastronomii. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.

  • 2024-03-25

    Co mówi kod kreskowy na opakowaniu produktu?

    GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi. Chcąc używać kodów kreskowych na produktach, trzeba się zarejestrować w oddziale GS1 wyznaczonym na dany kraj.

  • 2024-03-05

    Informacja o egzaminach kwalifikacyjnych w zakresie klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP w I i II kwartale 2024 r.

    Przed rozpoczęciem egzaminu Komisja Kwalifikacyjna ma obowiązek potwierdzić tożsamość kandydatów oraz fakt dokonania opłaty za egzamin. Wymagane jest zatem posiadanie i okazanie Komisji dowodu osobistego (lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość) oraz potwierdzenia zapłaty.

  • 2024-03-01

    Polskie przetwory mięsne

    Najwyższa jakość, wspaniały smak oraz wielopokoleniowe tradycje wytwarzania poszczególnych specjałów sprawiają, że po krajowe kiełbasy czy kabanosy chętnie sięgamy nie tylko od święta.

  • 2024-02-19

    Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonych planowych kontroli w zakresie jakości handlowej sezonowych przetworów owocowych i warzywnych typu dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty, warzywa marynowane i kiszone. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.

  • 2024-02-19

    Wyniki kontroli jakości handlowej drinków alkoholowych oraz piw smakowych

    Inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięli pod lupę jakość handlową piw smakowych oraz drinków alkoholowych gotowych do spożycia (RTD – ready-to-drink). Najczęściej nieprawidłowości dotyczyły oznakowania produktów, stwierdzono również zaniżoną lub zawyżoną zawartość alkoholu.

  • 2024-02-06

    7. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych

    Dziś w Koczin (Indie) rozpoczęła się 7. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH). Jest to „najmłodszy” z kodeksowych komitetów, który rozpoczął swoje prace w 2014 roku. Celem jego działania jest opracowanie globalnych norm na suszone lub odwodnione przyprawy i zioła kulinarne. Posiedzenie Komitetu potrwa do 2 lutego br....

  • 2024-01-31

    Wyniki kontroli dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki i ZOO

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonej w III kwartale 2023 r. pierwszej, ogólnopolskiej, planowej kontroli w zakresie jakości handlowej dań i deserów (m.in.: dań obiadowych, sałatek, pizzy, zapiekanek, hot-dogów, frytek, gofrów, ciast, lodów) oferowanych w parkach rozrywki i ogrodach zoologicznych.