Winiarskie dożynki w Ochli

Na Ziemi Lubuskiej do tradycji dożynek rolniczych można dopisać dożynki winiarskie, które stają się jednocześnie doskonałą promocją winiarstwa. W urokliwym klimacie Skansenu w Ochli w dniu 2.X. odbyły się kolejne już Dożynki Winiarskie 2011.

Winiarskie dożynki w Ochli

Winiarstwo może stać się dochodową niszą dla gospodarstw agroturystycznych lub właścicieli niewielkich areałów gruntów. Staje się również jedną z atrakcji  turystyczno-kulinarnych regionu, gdzie posadzono dotychczas ok. 40 hektarów winnic.

Na imprezie zaprezentowali się winiarze i winnice z różnorodną ofertą. Odbył się  konkurs na wieniec dożynkowy oraz win domowych i potraw z winem lub winogronami. Ponadto odbył się kiermasz akcesoriów winiarskich, pokaz tłoczenia winogron oraz licznie prezentujący rękodzieło.

Uzupełnieniem tematycznym imprezy  było otwarcie  wystawy historycznej Przemysława Karwowskiego „Winiarstwo Kresów II Rzeczypospolitej”. Nie każdy wie, że winiarstwo to nasza polska tradycja, więc na Ziemi Lubuskiej kultywujemy  nie tylko niemiecką.

Autor poszukuje nadal materiałów związanych z winiarstwem, może w rodzinach repatriantów z woj. tarnopolskiego posiadacie Państwo zdjęcia i wspomnienia z tamtych czasów (prosimy o kontakt do LIR).

Wyniki Konkursu Win i Nalewek przeprowadzonego podczas Lubuskich Dożynek Winiarskich –  Ochla 2011

Na Konkurs dostarczono 17 win gronowych, 8 owocowych oraz 17 nalewek.

I. Wino gronowe:


1 miejsce –  wino miodowo – gronowe 2008, Winnica Julia


2 miejsce –  wino Aurora 2006, Winnica Cantina


3 miejsce –  wino gronowe 2009, Winnica Julia


Wyróżnienie –  miód pitny, Agnieszka Żukowska


II. Wino owocowe:


1 miejsce –  wino wiśniowe, Władysław Pietrzyca


2 miejsce –  wino z dzikiej róży,  Krystyna Kowalska


3 miejsce – wino śliwkowe,  Bogdan Wziętek

Wyróżnienie –  wino wiśniowo – porzeczkowe,  Maciej Tadeusz

III. Nalewki:


1.miejsce –  Ratafia, winnica Cantina


2 miejsce –  nalewka domowa, winnica Romana


3 miejsce –  nalewka gronowa, winnica Julia

Wyróżnienie –  nalewka korzenno – ziołowa, Bronisława Prętkowska 

Jury pracowało w składzie:


Przewodniczący –  Przemysław Karwowski


Członkowie –  Tomasz Kowalski, Karol Gajewski


Sekretarz Konkursu –  Andrzej Prusiński.


Gratulujemy zwycięzcom.



Tagi:
źródło: