Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
CORRIDOR® brilliant
2011-05-13 -
Chwytak do bel
2011-03-14 -
Farmer Seria F4 6258
2013-04-09 -
Opryskiwacz samobieżny Herkules 4000/18/PHB
2016-03-07 -
Platforma do bel T954 – 5,9t
2016-02-03 -
Folie stretch ręczna
2011-01-22
Polska żywność na targach w Korei
Targi Seoul Food & Hotel, które trwają od 8 do 11 maja w Seulu to jedne z największych i najstarszych targów branży spożywczej. Przyciągają one coraz więcej wystawców nie tylko z Azji, ale również z Europy. To miejsce do nawiązywania kontaktów i poszerzania rynków zbytu dla unijnych producentów mięsa wołowego i wieprzowego.
W uroczystym otwarciu targów wziął udział minister Marek Sawicki. "Nasze produkty rolno-spożywcze są najwyższej jakości, uprawiane są w sposób ekologiczny i charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi. Dzięki temu zdobyły uznanie wśród konsumentów na całym świecie Polska jest ważnym partnerem gospodarczym Korei w UE, chciałbym, aby stała się pierwszym partnerem Korei pod względem importu żywności " – powiedział minister.
„Na razie nie możemy sprzedawać do Korei wołowiny, ale sadzę, że sprawa ta zostanie pomyślnie rozwiązana” – podkreślił minister Sawicki, który na temat uzyskania zgody na eksport tego gatunku mięsa rozmawiał z ministrem Żywności, Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Republiki Korei Suh Ku Yongiem oraz komisarzem Agencji Kwarantanny i Inspekcji Zwierząt, Roślin i Rybołówstwa Yong Ho Parkiem.
Republika Korei od lat jest importerem netto artykułów rolno-spożywczych, a produkcja żywności w tym kraju opiera się w dużej mierze na surowcach importowanych. Stanowią one, łącznie z wyrobami gotowymi prawie połowę żywności na tym rynku.
Polska odnotowuje dodatnie saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Koreą Południową. Eksportujemy tu mięso wieprzowe i drobiowe. Mamy szanse na wzrost sprzedaży na rynku koreańskim produktów przemysłu młynarskiego, a także serów, słodyczy i wyrobów cukierniczych oraz przetworów z owoców i warzyw.
Na polskich stoiskach targowych prezentowane są produkty najwyższej jakości, które otrzymały znak Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność. W ramach realizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” promowane jest także mięso wieprzowe i wołowe oraz produkty wytwarzane na ich bazie.
Doskonałe walory naszej żywności prezentowane są podczas przygotowanego przez polskich kucharzy wielkiego kulinarnego show. Wziął w nim także udział minister Marek Sawicki, który własnoręcznie przygotował koreańskim gościom nasze narodowe smakołyki .
Dla osób zwiedzających polskie stoiska przygotowany został szeroki zestaw publikacji i materiałów informacyjnych, które stanowią ważne źródło wiedzy o polskiej żywności i rolnictwie, a także europejskich standardach produkcji, poczynając od warunków hodowli zwierząt, poprzez przetwórstwo, certyfikowanie produkcji, a kończąc na systemach zapewniających bezpieczeństwo żywności.