- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(309), foto: sxc.hu
W najbliższych miesiącach ceny trzody powinny być wyższe niż rok wcześniej
Od czerwca 2016 r. ceny trzody chlewnej w Unii Europejskiej zwiększają się w ujęciu roku. Początkowo stopa ich zwyżki wynosiła kilka procent, ale w lipcu i w sierpniu wzrosła odpowiednio do 12% i 14%. We wrześniu cena trzody klasy E w UE-28 wyniosła 165,65 EUR/100 kg wagi poubojowej i była o 13% większa niż rok wcześniej.

Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny trzody chlewnej
W następnych tygodniach października cena trzody malała po 2-3% i w rezultacie cena miesięczna wyniosła 159,36 EUR/100 kg. Co prawda była ona nadal o 12% wyższa niż rok wcześniej, ale o 4% niższa niż we wrześniu. Jej spadek w odniesieniu do września jest normalnym o tej porze spadkiem sezonowym, ale tegoroczna skala wydaje się relatywnie duża, gdyż w 2015 r. było to 3%.
Jeszcze głębszy sezonowy spadek cen trzody dotyczył Niemiec, w których cena trzody w październiku 2016 r. obniżyła się o 6% w stosunku do września, podczas gdy w październiku 2015 r. w stosunku do września 2015 r. o 2%. W Polsce w obu latach zniżka cen wyrażonych w euro był jednakowy i wynosił 5%.
Stosunkowo głęboki sezonowy spadek cen może nie jest groźny, ale jeśli taka sytuacja będzie powtarzała się w kolejnych miesiącach, to można przypuszczać, że jej powodem jest zmniejszenie popytu na wieprzowinę, zarówno na rynku wewnętrznym (UE-28), jak i w krajach trzecich (eksport). Trudno powiedzieć jak duża jest podaż wieprzowiny, choć redukcje pogłowia w grudniu i w czerwcu sugerują jej zmniejszenie, w stosunku do roku poprzedniego, we wszystkich krajach, liczących się w tej produkcji. W takim przypadku ceny zazwyczaj rosną, a ich sezonowe obniżki są niewielkie.
Ceny żywca wieprzowego na polskim rynku zaczęły zwiększać się wcześniej niż ceny unijne. Już w maju cena skupu trzody wynosząca 4,50 zł/kg była o 6% większa niż rok wcześniej, do czego przyczyniła się deprecjacja złotego względem euro. Ten sam czynnik decydował o tym, że zwyżki cen w kolejnych miesiącach, były większe niż cen wyrażonych w euro. W lipcu i w sierpniu ceny trzody w Polsce były wyższa niż rok wcześniej o 20%, a we wrześniu o 15% do 5,29 zł/kg.
W październiku, podobnie jak w całej Unii Europejskiej ceny trzody malały z tygodnia na tydzień. Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej wynika, że na początku października cena skupu trzody wyniosła 5,45 zł/kg, ale tracąc po 3% tygodniowo, w tygodniu kończącym się 23.10.2016 wyniosła tylko 4,95 zł/ kg. W rezultacie średnia cena w październiku mogła zawierać się w przedziale 5,10-5,20 zł/kg, co oznacza, że w stosunku do października 2015 r. była wyższa o 11-13%, ale w stosunku do września 2016 r. niższa o 2-4%. W Polsce bardzo poważnym problemem jest ponadto choroba ASF.
Zamyka ona przed polskimi eksporterami niektóre rynki, w tym rynek chiński, który w 2016 r. był szczególnie korzystny dla unijnych eksporterów, zwłaszcza hiszpańskich, niemieckich czy duńskich. Dodatkowo może ona ograniczać konsumpcję na rynku krajowym, zwłaszcza w sytuacji niskich cen drobiu. We wrześniu 2016 r. ceny detaliczne wieprzowiny były większe o 5,5% niż we wrześniu 2015 r. i 7,5% niż w grudniu 2015 r. Tymczasem ceny detaliczne drobiu były we wrześniu mniejsze o 4,3% niż we wrześniu 2015 r., a w stosunku do grudnia wyższe o 3,5%.
Nie ma mimo to wątpliwości, że w następnych miesiącach tego, a także nadchodzącego roku, ceny trzody będą wyższe niż rok wcześniej, choć skala ich wzrostu może z różnych względów być niższa od oczekiwanej.
Jeszcze głębszy sezonowy spadek cen trzody dotyczył Niemiec, w których cena trzody w październiku 2016 r. obniżyła się o 6% w stosunku do września, podczas gdy w październiku 2015 r. w stosunku do września 2015 r. o 2%. W Polsce w obu latach zniżka cen wyrażonych w euro był jednakowy i wynosił 5%.
Stosunkowo głęboki sezonowy spadek cen może nie jest groźny, ale jeśli taka sytuacja będzie powtarzała się w kolejnych miesiącach, to można przypuszczać, że jej powodem jest zmniejszenie popytu na wieprzowinę, zarówno na rynku wewnętrznym (UE-28), jak i w krajach trzecich (eksport). Trudno powiedzieć jak duża jest podaż wieprzowiny, choć redukcje pogłowia w grudniu i w czerwcu sugerują jej zmniejszenie, w stosunku do roku poprzedniego, we wszystkich krajach, liczących się w tej produkcji. W takim przypadku ceny zazwyczaj rosną, a ich sezonowe obniżki są niewielkie.
Ceny żywca wieprzowego na polskim rynku zaczęły zwiększać się wcześniej niż ceny unijne. Już w maju cena skupu trzody wynosząca 4,50 zł/kg była o 6% większa niż rok wcześniej, do czego przyczyniła się deprecjacja złotego względem euro. Ten sam czynnik decydował o tym, że zwyżki cen w kolejnych miesiącach, były większe niż cen wyrażonych w euro. W lipcu i w sierpniu ceny trzody w Polsce były wyższa niż rok wcześniej o 20%, a we wrześniu o 15% do 5,29 zł/kg.
W październiku, podobnie jak w całej Unii Europejskiej ceny trzody malały z tygodnia na tydzień. Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej wynika, że na początku października cena skupu trzody wyniosła 5,45 zł/kg, ale tracąc po 3% tygodniowo, w tygodniu kończącym się 23.10.2016 wyniosła tylko 4,95 zł/ kg. W rezultacie średnia cena w październiku mogła zawierać się w przedziale 5,10-5,20 zł/kg, co oznacza, że w stosunku do października 2015 r. była wyższa o 11-13%, ale w stosunku do września 2016 r. niższa o 2-4%. W Polsce bardzo poważnym problemem jest ponadto choroba ASF.
Zamyka ona przed polskimi eksporterami niektóre rynki, w tym rynek chiński, który w 2016 r. był szczególnie korzystny dla unijnych eksporterów, zwłaszcza hiszpańskich, niemieckich czy duńskich. Dodatkowo może ona ograniczać konsumpcję na rynku krajowym, zwłaszcza w sytuacji niskich cen drobiu. We wrześniu 2016 r. ceny detaliczne wieprzowiny były większe o 5,5% niż we wrześniu 2015 r. i 7,5% niż w grudniu 2015 r. Tymczasem ceny detaliczne drobiu były we wrześniu mniejsze o 4,3% niż we wrześniu 2015 r., a w stosunku do grudnia wyższe o 3,5%.
Nie ma mimo to wątpliwości, że w następnych miesiącach tego, a także nadchodzącego roku, ceny trzody będą wyższe niż rok wcześniej, choć skala ich wzrostu może z różnych względów być niższa od oczekiwanej.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(309), foto: sxc.hu
-
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
-
Skup zbóż według GUS
-
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (26.11.2023)
-
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (26.11.2023)
-
-
Ceny serów w Polsce (26.11.2023)
-
-
Ceny skupu świń rzeźnych (26.11.2023)
-
-
Ceny jaj w Polsce (26.11.2023)
-
-
Rynek mięsa w Polsce (19.11.2023)
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.11.2023)
-
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (19.11.2023)