- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Wyższa podaż warzyw przyczynia się do redukcji cen
Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny warzyw
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg. Z kolei marchew w analogicznym okresie potaniała o 49% do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37% do 0,91 zł/szt.
Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, skala spadków cen jest efektem wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczna zwyżka cen notowana w poprzednim sezonie spowodowana była relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w kraju. Warto jednak podkreślić, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10 ciu latach.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas, foto: Gospodarz.pl/MP
-
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (26.10.2025)
-
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (26.10.2025)
-
-
Ceny mięsa wieprzowego i drobiowego (26.10.2025)
-
-
Ceny zbóż na giełdach towarowych (26.10.2025)
-
-
Ceny zbóż w skupie (26.10.2025)
-
-
Ceny zbóż w kraju (26.10.2025)
-
-
Ceny jaj w Polsce (26.10.2025)
-
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (26.10.2025)
-
-
Ceny skupu świń rzeźnych (26.10.2025)
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.10.2025)
-
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (26.10.2025)
-
-
Ceny serów w Polsce (26.10.2025)




Śledziku
Facebooku