BIEŻĄCE NOTOWANIA




Krajowa produkcja przetworów mlecznych


Dodano: 17.11.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od bieżącego roku polski przemysł mleczarski utrzymywał produkcję większości trwałych artykułów na poziomie większym niż przed rokiem.

Krajowa produkcja przetworów mlecznych

Jesteś w kategorii wiadomości:


Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski. Z danych GUS wynika, że w czasie trzech kwartałów 2020 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 190 tys. ton, a więc o 12,5% wyższej niż przed rokiem.
 
W tym czasie produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 6,2% do 2,6 mln ton. Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 130 tys. ton i była o 4,6% wyższa niż przed rokiem.
 
Śmietany niezagęszczonej wytworzono 308 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 360 tys. ton, czyli więcej odpowiednio o 3,3% i 2,3% niż w okresie styczeń–wrzesień 2019 r. O 0,9% do 289 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 1% do 256 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 22,7% do 22,5 tys. ton.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: masło sery sery dojrzewające mleko odtłuszczone mleko w proszku twarogi pełne mleko w proszku jogurty




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl