BIEŻĄCE NOTOWANIA




Pierwsze szparagi już na rynku


Dodano: 19.04.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Szparag lekarski – gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Występuje w naturze w obszarze śródziemnomorskim. Jako roślina uprawowa rozpowszechniony na całym świecie. Bardzo dużym rejonem uprawy szparagów są Chiny.

Pierwsze szparagi już na rynku

Jesteś w kategorii wiadomości:


Szparagi to skarbnica witamin i soli mineralnych. Są warzywem niskokalorycznym, dietetycznym.
Zawierają między innymi:
  • Kwas foliowy (spowalnia procesy starzenia organizmu i pomaga w regeneracji układu krążenia)
  • Witaminy C, E oraz beta – karoten (poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci)
  • Glutation (wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera)
  • Asparaginę (wspomaga pracę nerek, odpowiada za proces nawilżania organizmu)
  • Błonnik (poprawia perystaltykę jelit)
  • Inulinę (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego)
  • Wapń, fosfor, potas (podstawowe pierwiastki odpowiedzialne za zdrowe kości, zęby)
W ofercie producentów występują trzy podstawowe rodzaje szparagów (zielone, białe i fioletowe).
 
Szparagi zielone – ich zielone wypustki wyrastają wysoko ponad powierzchnię ziemi i pod wpływem promieni słonecznych zabarwiają się na zielono. Bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku, nie wymagają obierania. Chętnie wybierane przez konsumentów.
 
Szparagi białe – rosną pod ziemią, bez dostępu naturalnego światła. Mają delikatny, łagodny smak, są twardsze od zielonych, grubsze i wymagają obierania.
 
Szparagi fioletowe – rosną nad ziemią, wychodzą ponad kopczyk na kilka centymetrów i mają fioletowe główki. Charakteryzują się grubszą łodygą. Bardzo popularne w kuchni europejskiej, szczególnie w Anglii i we Włoszech.
 
Szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych, między innymi obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę serca, oczyszczają drogi moczowe, hamują rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka). Dzięki zawartości beta- karotenu zmniejszają ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.
 
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów są już pierwsze szparagi zielone i białe, a więc rusza sezon szparagowy, który potrwa do połowy lipca.
 
Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po 500 gram.

źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: szparagi warzywa Szparag lekarski Szparagi fioletowe Szparagi białe Szparagi zielone Rynek Hurtowy Bronisze




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl