- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto: sxc.hu
Pierwsze szparagi już na rynku
Szparag lekarski – gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Występuje w naturze w obszarze śródziemnomorskim. Jako roślina uprawowa rozpowszechniony na całym świecie. Bardzo dużym rejonem uprawy szparagów są Chiny.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Szparagi to skarbnica witamin i soli mineralnych. Są warzywem niskokalorycznym, dietetycznym.
Zawierają między innymi:
- Kwas foliowy (spowalnia procesy starzenia organizmu i pomaga w regeneracji układu krążenia)
- Witaminy C, E oraz beta – karoten (poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci)
- Glutation (wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera)
- Asparaginę (wspomaga pracę nerek, odpowiada za proces nawilżania organizmu)
- Błonnik (poprawia perystaltykę jelit)
- Inulinę (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego)
- Wapń, fosfor, potas (podstawowe pierwiastki odpowiedzialne za zdrowe kości, zęby)
W ofercie producentów występują trzy podstawowe rodzaje szparagów (zielone, białe i fioletowe).
Szparagi zielone – ich zielone wypustki wyrastają wysoko ponad powierzchnię ziemi i pod wpływem promieni słonecznych zabarwiają się na zielono. Bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku, nie wymagają obierania. Chętnie wybierane przez konsumentów.
Szparagi białe – rosną pod ziemią, bez dostępu naturalnego światła. Mają delikatny, łagodny smak, są twardsze od zielonych, grubsze i wymagają obierania.
Szparagi fioletowe – rosną nad ziemią, wychodzą ponad kopczyk na kilka centymetrów i mają fioletowe główki. Charakteryzują się grubszą łodygą. Bardzo popularne w kuchni europejskiej, szczególnie w Anglii i we Włoszech.
Szparagi mają wiele właściwości zdrowotnych, między innymi obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę serca, oczyszczają drogi moczowe, hamują rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka). Dzięki zawartości beta- karotenu zmniejszają ryzyko zwyrodnienia żółtej plamki.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów są już pierwsze szparagi zielone i białe, a więc rusza sezon szparagowy, który potrwa do połowy lipca.
Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po 500 gram.
źródło: Gospodarz.pl/Bronisze foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Na świecie produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu
-
Ceny jaj w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (07.04.2024)
-
Ceny skupu świń rzeźnych (07.04.2024)
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny drobiu w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (31.03.2024)