- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: sxc.hu
W ubiegłym roku z chowu świń zrezygnowało 30% gospodarstw
W 2015 roku sytuacja w produkcji zwierzęcej, przy utrzymującej się zniżce cen zbóż i pasz, kształtowała się pod wpływem nieznacznego wzrostu pogłowia bydła, dalszego rozwoju produkcji drobiarskiej i spadku pogłowia trzody chlewnej. Odnotowano przy tym zwiększenie się podaży wszystkich podstawowych gatunków żywca, przy czym na wzrost podaży żywca wieprzowego, przy spadku pogłowia wpłynął rosnący import młodego żywca – podaje Główny Urząd Statystyczny.

Jesteś w kategorii wiadomości:
W minionym roku przy zwyżce w skali roku krajowej podaży wszystkich podstawowych gatunków żywca, tj. wieprzowego o 2,1%, drobiowego o 7% i wołowego – o 22,2% skup żywca rzeźnego łącznie w wadze poubojowej ciepłej wyniósł 4083,4 tys. t i był o 6,3% wyższy niż przed rokiem.
W 2015 r. ceny żywca wieprzowego w warunkach wzrostu podaży w krajach Unii Europejskiej przodujących w produkcji wieprzowiny jak Hiszpania, Włochy, Holandia, Wlk. Brytania wykazywały w całej UE trend zniżkowy. W Polsce ceny żywca wieprzowego, przy wzroście krajowej podaży, kształtowały się w granicy sporo mniejszej niż przed rokiem.
W czerwcu 2015 r., w porównaniu z grudniem 2014 r., za 1 kg skupionego żywca płacono mniej o 16,7% do 4,43 zł . Na koniec roku cena żywca była niższa o 7,6% do 3,84 zł niż przed rokiem. Przeciętnie w roku za 1 kg żywca wieprzowego płacono w skupie 4,30 zł a na targowiskach 4,54 zł, a więc to mniej niż w 2014 r. odpowiednio o 11,7% i o 8,1%.
Niesprzyjające uwarunkowania produkcyjno-rynkowe przez następny sezon kształtowały opłacalność produkcji żywca wieprzowego poniżej poziomu przyjętego za rentowny dla tuczu świń.
Notowana w 2015 r. zniżka cen zbóż i pasz nie rekompensował obniżenia się cen żywca wieprzowego i w konsekwencji opłacalność tuczu świń pogorszyła się w odniesieniu do roku poprzedniego. Stosunek cen skupu żywca do cen targowiskowych żyta w obrębie roku wynosiła w granicach od 6,3 do 7,9 względem 6,8 do 8,6 przed rokiem.
W grudniu 2015 r. relacja cen skupu trzody do targowiskowych cen żyta wynosiła 6,3 wobec 6,5 w listopadzie i 7,3 w grudniu 2014 r. W wyniku postępującego w 2015 r. zniżki cen trzody i pogorszenia ekonomicznych warunków chowu zaobserwowano spory spadek pogłowia świń w porównaniu z rokiem 2014, w którym notowano wyhamowanie zniżkę pogłowia utrzymującego się od 2011 r.
Wyniki badania przeprowadzonego w marcu 2015 r. wykazywały jeszcze wzrost stada trzody w ujęciu roku o 2,9%, jednak zniżkę pogłowia loch prośnych o 3,9% sygnalizował nadchodzący ponowny proces zmniejszenia trzody. Następne badania przeprowadzone w 2015 roku wskazywały na utrzymanie trendu zniżkowego w chowie świń. W czerwcu pogłowie świń zmniejszyło się o 0,7% do 11639,8 tys. szt., w tym pogłowie loch prośnych o 7,1%.
Jak wynika z badań gospodarstw prowadzących chów i hodowlę świń przeprowadzonego w grudniu 2015 r., w porównaniu z wynikami badania sprzed roku, 30% gospodarstw zrezygnowało z prowadzenia tej działalności rolniczej. Proces ten dotyczył głównie gospodarstw o małej skali produkcji, a więc do 50 szt. trzody. Jednak przy tak niskiej rentowności, gospodarstwa powyżej 50 szt. do 1000 szt. trzody rezygnowały też z prowadzenia chowu świń - 10% z nich lub ograniczały produkcję żywca. Zniżka pogłowia trzody w tych gospodarstwach w porównaniu z grudniem 2014 r. wynosił 7%. Tylko w gospodarstwach o bardzo wysokiej skali chowu, czyli powyżej 1000 szt. zaobserwowano wzrost pogłowia trzody o 6%, przy jednoczesnym zwiększeniu liczby takich jednostek o 4%. Niewykluczone, że gospodarstwa te prowadzą chów w oparciu o sprowadzany młody żywiec i ograniczając się do jego dotuczania podnosząc opłacalność produkcji.
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W grudniu 2015 r. w tych gospodarstwach znajdowało się ponad 38% pogłowia trzody łącznie względem 34% przed rokiem. Jednocześnie stopniowo wzrasta się udział tych gospodarstw w ogólnej liczbie gospodarstw prowadzących chów trzody z 0,4% w 2014 r. do 0,6% w 2015 r. W tych wysoko wyspecjalizowanych tuczarniach obsada świń na 1 gospodarstwo wynosiła 4500 szt. Wyniki badania potwierdzają postępujące zmiany strukturalne w sektorze świń.
Na początku grudnia 2015 roku pogłowie trzody chlewnej liczyło 10590,2 tys. sztuk i było o 6% niższe niż przed rokiem o czym zdecydował spadek w ujęciu roku liczebności wszystkich grup użytkowych, a w największym stopniu trzody chlewnej decydującej o rozwoju stada, czyli loch prośnych o 16,4% i prosiąt w wadze do 20 kg o 9,1%.
W grudniu 2015 r. obsada trzody chlewnej na 100 ha użytków rolnych wynosiła 73 szt. w porównaniu do 77 szt. przed rokiem. Obsada loch na chów na 100 ha użytków rolnych wynosiła średnio 6,5 szt. w porównaniu do 6,9 szt. w 2014 r.
W układzie regionalnym obniżka pogłowia trzody chlewnej w grudniu 2015 r., w porównaniu ze stanem rejestrowanym przed rokiem, wystąpiła w 15 województwach. Największy spadek pogłowia świń, bo o 11,6% zaobserwowano w województwach lubuskim i świętokrzyskim, a wzrost pogłowia jedynie w województwie dolnośląskim o 5,9%. Udział województwa wielkopolskiego w krajowym pogłowiu trzody był w dalszym ciągu największy i wynosił 36,7%.
W warunkach ograniczonej krajowej podaży prosiąt i jednocześnie przy zwiększającym się imporcie młodych świń, cena 1 prosięcia na targowiskach w 2015 r. obniżyła się w skali roku o 6,4% do 154 zł/szt. W okresie styczeń-grudzień 2015 roku import żywca wieprzowego do 50 kg wyniósł 4777,8 tys. szt. w porównaniu do 4368,8 tys. sztuk w 2014 r. i był o 9,4% większy niż przed rokiem. Waga jednej importowanej sztuki wynosiła ponad 29 kg.
W grudniu zeszłego roku, po ponownym sezonowym spadku cen prosiąt o 1,6%, za 1 szt. płacono ok. 144 zł., a zatem to o 7% mniej niż w tym samym miesiącu zeszłego roku.
W 2015 r. eksport mięsa wieprzowego z Polski zwiększył się w porównaniu z rokiem poprzednim o 5,5% do 404 tys., ale jego wartość zmniejszyła się o 1% do 697 mln EUR. Do krajów UE trafiło 334 tys. t wieprzowiny - 80% eksportu o wartości 574 mln EUR. Głównymi rynkami zbytu dla mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce były Włochy, Niemcy, Słowacja i Czechy. W porównaniu z rokiem wcześniejszym odnotowano 60% spadek kontyngentu w wywozie mięsa wieprzowego do państw WNP.
W 2015 r. wysyłka żywca wieprzowego, w porównaniu z rokiem 2014, zmalał o ponad połowę i wynosił 41 tys. szt. Kraje UE były czołowymi odbiorcami wyeksportowanego żywca.
Import mięsa i żywca wieprzowego w 2015 r. prawie w całości pochodził ze wspólnego rynku. Przywóz mięsa wieprzowego był w granicy 676 tys. t i był o 9% wyższy niż przed rokiem. Najwięcej mięsa wieprzowego sprowadzono do Polski z Belgii, Niemiec, Danii i Holandii. W 2015 r. zaobserwowano wyhamowanie intensywnej zwyżki przywozu żywca wieprzowego utrzymującego się w obrębie kilku ostatnich lat. Na rynek krajowy zaimportowano ponad 5400 tys. szt, czyli to o 2% mniej niż przed rokiem. Największymi dostawcami żywca wieprzowego na rynek polski były Dania i Niemcy.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto: sxc.hu
Tagi: mięso wieprzowe wieprzowina żywiec wieprzowy eksport mięsa wieprzowego eksport wieprzowiny Polska Unia Europejska trzoda chlewna świnie żywiec wieprzowy rynek trzody chlewnej rynek wieprzowiny chów trzody chlewnej pogłowie trzody chlewnej ceny wieprzowiny ceny trzody chlewnej import wieprzowiny
-
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
-
Skup zbóż według GUS
-
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (19.11.2023)
-
-
Ceny skupu świń rzeźnych (19.11.2023)
-
-
Ceny jaj w Polsce (19.11.2023)
-
-
Ceny rzepaku i produktów jego przerobu (19.11.2023)
-
-
Ceny serów w Polsce (19.11.2023)
-
-
Handel zagraniczny produktami mlecznymi
-
-
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (19.11.2023)
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (12.11.2023)