BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (04.04.2021)


Dodano: 20.04.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (04.04.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Na rynku krajowym w tygodniu poprzedzającym święta Wielkiej Nocy zaobserwowano obniżkę cen żywca wieprzowego, podczas gdy ceny żywca wołowego były w miarę stabilne. Jednocześnie podrożały kurczęta brojlery i indyki, a potaniały kaczki brojlery.
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 29.03 – 4.04.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 5,29 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 14% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
 
W UE od początku lutego br. utrzymuje się zwyżka cen żywca wieprzowego, przy czym w ostatnich trzech tygodniach jego dynamika nieco osłabła. Na przełomie marca i kwietnia br. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 156,60 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem więcej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż przed miesiącem, ale mniej o 16% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 149,93 EUR/100 kg i była niższa o 6,67 EUR niż średnio w UE oraz o 5,78 EUR niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W Polsce w ślad za spadkiem cen żywca potaniały tez elementy wieprzowe. Na przełomie marca i kwietnia br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,05 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 9% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie asortyment ten kosztował mniej o 11% w porównaniu z notowaniami sprzed roku.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 29.03 – 4.04.2021 r., podobnie jak w poprzednim tygodniu, za bydło rzeźne dostawcy otrzymywali 6,78 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 1% niż w pierwszym tygodniu marca br. oraz o 12% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Na przełomie marca i kwietnia br. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,64 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze kosztowały więcej o 3% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 29.03 – 4.04.2021 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,72 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena kurcząt była wyższa o 12%. Za indyki płacono 5,65 zł/kg, a więc więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 4,66 zł/kg względem 4,67 zł/kg w poprzednim notowaniu. Cena ta była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Na przełomie marca i kwietnia br. tuszki kurcząt sprzedawano po 6,31 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 10,66 zł/kg i była wyższa o 3% niż tydzień wcześniej, ale o 6% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt kosztowały więcej o 36,5%, a indyków – o 14%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl