BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (10.07.2022)


Dodano: 25.07.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (10.07.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 4–10.07.2022 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW krajowa cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się w granicy 6,96 zł/kg względem 6,95 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była ona wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 38,5% niż rok wcześniej.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W pierwszym tygodniu lipca br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,85 zł/kg, czyli drożej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena półtusz wieprzowych wzrosła o 38%.

Ceny zakupu żywca wołowego

Za bydło rzeźne w skupie dostawcy uzyskiwali 10,63 zł/kg, tj. odpowiednio mniej o 2% i 4% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 47,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W pierwszym tygodniu lipca br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów zbywano po 20,96 zł/kg wobec 20,99 zł/kg tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz była o 2% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 48% większa niż w analogicznym tygodniu 2021 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 4–10.07.2022 r. zakłady drobiarskie nabywały kurczęta brojlery po 6,07 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale drożej o 43% niż przed rokiem. Cena indyków, podobnie jak przed tygodniem, wyniosła 8,54 zł/kg, ale była niższa o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem indyki podrożały o 43%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,17 zł/kg, a więc taniej o 6% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 15,07 zł/kg i była niższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem odpowiednio o 3% i 4%. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 21%, a tuszki indyków – o 34%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl