BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (1.03.2020)


Dodano: 13.03.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.03.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

W dniach 24.02 – 1.03.2020 r. krajowi dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,47 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 53% droższy.

 

W UE za świnie rzeźne klasy E płacono 192,92 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 41% droższy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 192,02 EUR/100 kg i była wyższa o 4,10 EUR niż w UE oraz o 36,02 EUR niż we Francji i o 13,24 EUR niż w Hiszpanii. Więcej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego klasy E płacono dostawcom m.in. z Niemiec - 205,40 EUR i Danii - 203,18 EUR.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w ostatnim tygodniu lutego 2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,18 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 8,5% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była o 45% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

W dniach 24.02 – 1.03.2020 r. żywiec wołowy kupowano przeciętnie po 6,31 zł/kg wobec 6,32 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,28 zł/kg przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło rzeźne było o 4% tańsze.

 

W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 369,54 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 0,3% niższa niż tydzień wcześniej oraz podobna do ceny przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 1% tańszy niż przed rokiem. Cena wołowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 308,93 EUR/100 kg. Była ona o 16% niższa od średniej ceny w UE i najniższa wśród krajów będących największymi producentami i eksporterami wołowiny na rynku unijnym.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

W ostatnim tygodniu lutego 2020 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 12,79 zł/kg, a zatem o 0,03 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Cena ta była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

W dniach 24.02 – 1.03.2020 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,39 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż w ostatnim tygodniu stycznia br. Indyki kupowano po 5,50 zł/kg, tj. o 1% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena kurcząt brojlerów była podobna do otrzymanej przed rokiem, a indyków – niższa o 2%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W ostatnim tygodniu lutego br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,28 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 9,23 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 1% niż w ostatnim tygodniu stycznia br. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt zbywano o 4% taniej, a tuszki indyków – o 3% drożej.

 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl