BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (13.09.2020)


Dodano: 23.09.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (13.09.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 7–13.09.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kupowały żywiec wieprzowy po 4,84 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 2% niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem.
 
Na rynku unijnym, po utrzymującej się od początku sierpnia br. stabilizacji cen żywca wieprzowego, w drugim tygodniu września nastąpił nieznacznie ich spadek. Wynikał on z wykrycia ognisk ASF w Niemczech – największego unijnego producenta i eksportera wieprzowiny, co skutkowało obniżkom cen w tym kraju. W dniach 7–13.09.2020 r. w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali 149,83 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. W UE żywiec ten był tańszy o 18% niż przed rokiem. Największy tygodniowy spadek cen zaobserwowano w Niemczech o 3% do 147,90 EUR/100 kg, a największy wzrost – w Niderlandach o 2,5% do 133,76 EUR/100 kg. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 142,45 EUR/100 kg i była niższa o 5% niż średnio w UE oraz o 4% niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W drugim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła 7,02 zł/kg i była większa o 0,04 zł/kg wyższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie w stosunku do notowań sprzed miesiąca i roku półtusze były tańsze odpowiednio o 2% i 18%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Cena zakupu żywca wołowego w dniach 7–13.09.2020 r. ukształtowała się w granicy 6,25 zł/kg. Była ona o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 5% wyższa niż przed rokiem.

Od połowy sierpnia br. ceny zakupu żywca wołowego w UE podlegają tygodniowym wahaniom. W drugim tygodniu września br. za bydło rzeźne klasy R3 w UE płacono 351,55 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 351,27 EUR/100 kg tydzień wcześniej i o 1% mniej niż przed miesiącem oraz rokiem. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 303,43 EUR/100 kg i była najniższa wśród liczących się producentów wołowiny w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W drugim tygodniu września br. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 12,95 zł/kg w stosunku do 12,98 zł/kg w poprzednim notowaniu. Jednocześnie ćwierci wołowe były droższe o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Od początku sierpnia br. krajowe ceny zakupu kurcząt brojlerów utrzymywały się na stabilnym poziomie, a ceny indyków wykazywały przewagę trendów zniżkowych. W dniach 7–13.09.2020 r. za kurczęta brojlery, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, dostawcy uzyskiwali 3,23 zł/kg, a za indyki – 4,15 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena kurcząt była niższa o 7,5%, a indyków – o 28%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W drugim tygodniu września br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,96 zł/kg, czyli taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków wyniosła 8,16 zł/kg i była o 4% mniejsza niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% większa niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym tygodniem września 2019 r. zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków potaniały o 9%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl