BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (14.06.2020)


Dodano: 23.06.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (14.06.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 8–14.06.2020 r. na rynku krajowym nastąpił dalszy spadek cen żywca wieprzowego. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali 5,55 zł/kg, a więc mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 14% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak mniejsza o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W drugim tygodniu czerwca br. w ślad za żywcem potaniały także półtusze wieprzowe, które zakłady mięsne sprzedawały po 8,05 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale drożej o 11% niż przed miesiącem. Cena półtusz była niższa o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 8–14.06.2020 r. cena bydła rzeźnego w skupie, tak jak tydzień wcześniej, ukształtowała się w granicy 6,08 zł/kg i była wyższa o 3% niż w drugim tygodniu maja br., ale mniejsza o 1% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W drugim tygodniu czerwca br., w odniesieniu do poprzedniego notowania, kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów podrożały o 1% do 12,49 zł/kg. Był to poziom cen podobny do otrzymanego przed miesiącem i wyższy o 2% niż w tym samym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 8–14.06.2020 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,08 zł/kg, tj. drożej odpowiednio o 1% i o 3% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale taniej o 11% niż przed rokiem. Cena indyków, po tygodniowych spadkach notowanych od początku kwietnia br., w drugim tygodniu czerwca zwiększyła się o 1% do 4,45 zł/kg. Była ona jednak niższa o 2% niż przed miesiącem i o 21% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Cena tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 5,10 zł/kg, a więc wyższym o 13% niż w poprzednim tygodniu i o 15% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,27 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tuszek kurcząt była niższa niż przed rokiem o 5%, a tuszek indyków – o 10%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl