BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (14.11.2021)


Dodano: 30.11.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (14.11.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 8–14.11.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom 4,18 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2 % niż przed miesiącem. Był to poziom cen niższy o 5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w drugim tygodniu listopada br. cena półtusz wieprzowych, wyniosła 6,20 zł/kg i była wyższa o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Półtusze były tańsze o 5% niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Tendencję zwyżkową utrzymują ceny skupu żywca wołowego. W dniach 8–14.11.2021 r. za bydło rzeźne otrzymywano 9,16 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6,5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 46% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W Polsce w drugim tygodniu listopada br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano po 19,31 zł/kg, a zatem drożej o 8% niż w poprzednim tygodniu i o 18% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 45% niż w porównywalnym okresie 2020 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 8–14.11.2021 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery otrzymywali 4,08 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,04 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Gęsi tuczone skupowano po 10,73 zł/kg, czyli drożej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 5,10 zł/kg i była wyższa odpowiednio o 1% i 3% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 31%, indyki – o 21%, gęsi – o 41%, a kaczki brojlery – o 20%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W drugim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 6,16 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 15,5% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu tuszek indyków w obrębie tygodnia zmniejszyła się o 5% do 10,14 zł/kg i była niższa o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku tuszki kurcząt oraz indyków były droższe odpowiednio o 43% i 11%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl