BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (18.10.2020)


Dodano: 02.11.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.10.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego i wołowego
 
Na rynku krajowym od początku sierpnia br. utrzymuje się spadek cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 12–18.10.2020 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji rynkowej MRiRW) dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 4,42 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 24% niż przed rokiem.
 
Ten sam co w Polsce kierunek zmian cen żywca wieprzowego notowany jest w krajach UE. W drugim tygodniu października br. cena świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 140,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 0,2% niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% niż przed miesiącem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 128,66 EUR/100 kg i była niższa o 8 % niż w UE oraz o 2% niż w Niemczech - 131,87 EUR/100 kg.
 
W Polsce w drugim tygodniu października br. żywiec wołowy skupowano po 6,24 zł/kg, czyli taniej o 1,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak wyższa o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego i wołowego
 
W dniach 12–18.10.2020 r. zakłady mięsne, podobnie jak w poprzednim tygodniu, sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,53 zł/kg. Były one tańsze o 5% niż miesiąc wcześniej oraz o 23% niż porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat zbywano po 13,17 zł/kg, tj. drożej o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena ćwierci wołowych była również wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i 7%.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym w dniach 12–18.10.2020 r. dostawcy za kurczęta brojlery otrzymywali 3,17 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena żywca indyczego wyniosła 4,18 zł/kg wobec 4,19 zł/kg w poprzednim notowaniu, ale była o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. W skali roku cena kurcząt brojlerów zmniejszyła się o 4%, a indyków – o 29%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W drugim tygodniu października br. zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 4,19 zł/kg, a zatem taniej o 4% niż przed tygodniem. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 16% niż miesiąc wcześniej i o 11% niż przed rokiem.
 
Tuszki indyków w stosunku do poprzedniego notowania potaniały o 1,5% do 9,01 zł/kg. Cena tuszek indyczych była wyższa o 12% niż przed miesiącem, ale o 3,5% niższa niż w tym samym tygodniu 2019 r.

 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl