BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (19.02.2023)


Dodano: 08.03.2023

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.02.2023)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym od początku lutego br. drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 13–19.02.2023 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 8,29 zł/kg, czyli drożej o 5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 13% niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten kosztował więcej o 99% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Cena półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła 11,92 zł/kg i była wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem odpowiednio o 7% oraz o 11%. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe podrożały o 91%.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 13–19.02.2023 r., w porównaniu z poprzednim tygodniem, krajowa cena żywca wołowego zmniejszyła się o 0,4% do 10,74 zł/kg. Jednocześnie bydło rzeźne było droższe o 1% niż przed miesiącem oraz o 10% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 21,67 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była wyższa o 10,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w dniach 13–19.02.2023 r. kurczęta brojlery skupowano po 5,74 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena indyków uległa obniżeniu o 0,4% do 8,93 zł/kg. Była ona niższa o 2% niż miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 7,77 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 25%, indyki – o 33%, a kaczki brojlery – o 23%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W dniach 13–19.02.2023 r. w zakładach drobiarskich cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się w granicy 9,03 zł/kg, tj. wyższej o 5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 18% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 15,37 zł/kg, a zatem drożej o 0,30 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale taniej o 0,02 zł/kg niż w trzecim tygodniu stycznia br. Cena tuszek kurcząt była wyższa niż przed rokiem o 14%, a tuszek indyków – o 30%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl