BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.11.2022)


Dodano: 05.12.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.11.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 14–20.11.2022 r. na rynku krajowym cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się w granicy 7,13 zł/kg, tj. o 1% wyższej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższej niż przed miesiącem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za zwyżką cen w skupie podrożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,31 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3% taniej niż przed miesiącem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Cena zakupu żywca wołowego od początku listopada br. jest w miarę stabilna. W dniach 14–20.11.2022 r. ukształtowała się ona na poziomie 11,06 zł/kg względem 11,05 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był droższy odpowiednio o 1% i 19% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W trzecim tygodniu listopada br. ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat zbywano po 21,63 zł/kg, a zatem taniej o 0,13 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku ćwierćtusze były o 8% droższe.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 14–20.11.2022 r. w podmiotach skupujących, monitorowanych przez ZSRIR MRiRW notowano zwyżkę cen większości gatunków żywca drobiowego. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,09 zł/kg, czyli wyższym o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 78% niż rok wcześniej. Gęsi tuczone, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 5% do 17,51 zł/kg. Jednocześnie były one droższe o 7% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,67 zł/kg, czyli drożej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena tego żywca była o 47% wyższa niż w porównywalnym okresie 2021 r. Niewielkiej obniżce uległa cena skupu kurcząt brojlerów, za które dostawcom płacono 6,03 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1–2 gr/kg niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 47,5% wyższy niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W trzecim tygodniu listopada br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 8,38 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 16% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, w stosunku do poprzedniego tygodnia, wzrosła o 4% do 15,65 zł/kg i była o 6% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 33%, a indyków – o 48%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl