BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (23.02.2020)


Dodano: 06.03.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (23.02.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

Na rynku krajowym od końca stycznia br. drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 17–23 lutego 2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 6,30 zł/kg, a więc więcej o 2,5% niż w poprzednim tygodniu i o 9,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 49% droższy niż przed rokiem.

 

Od czterech tygodni notowany jest także wzrost średnich cen trzody chlewnej w UE. W trzecim tygodniu lutego 2020 r. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 188,64 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był również droższy o 39% niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 193,38 EUR/100 kg. W Polsce za 100 kg żywca wieprzowego klasy E płacono więcej o 4,74 EUR niż w UE, o 12,92 EUR niż w Hiszpanii i o 35,38 EUR niż we Francji, ale o 6,13 EUR mniej niż w Niemczech.

 

Ceny prosiąt na targowiskach

 

Na krajowych targowiskach drożeją prosięta. W dniach 17–23.02.2020 r. za jedno prosię płacono 274 zł, a więc więcej o 6% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku prosięta podrożały o 68%.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w trzecim tygodniu lutego 2020 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,96 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz wieprzowych była wyższa o 41% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

Na rynku krajowym w dniach 17–23.02.2020 r., w stosunku do notowań z poprzedniego tygodnia, nastąpił wzrost cen żywca wołowego o 0,4% do 6,32 zł/kg. Bydło rzeźne było o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsze niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

Od trzech tygodni obserwowany jest nieznaczny spadek cen ćwierćtusz wołowych. W dniach 17–23.02.2020 r. krajowe zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 12,76 zł/kg względem 12,77 zł/kg w poprzednim notowaniu. Cena ćwierci była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego 2020 r., w porównaniu z poprzednim notowaniem, ceny zakupu kurcząt i indyków uległy nieznacznemu zmniejszeniu. Zakłady drobiarskie kupowały indyki po 5,54 zł/kg, tj. taniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,37 zł/kg wobec 3,38 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była większa o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 2%, a kurczęta brojlery – o 0,4%.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W dniach 17–23.02.2020 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 5,40 zł/kg, czyli taniej o 2,5% niż w poprzednim notowaniu i o 0,4% niż przed miesiącem. Był to poziom cen niższy o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.

 

Cena tuszek indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ukształtowała się w granicy 9,08 zł/kg. Jednocześnie była ona o 3% wyższa niż przed rokiem.

 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl