BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (24.07.2022)


Dodano: 09.08.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.07.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym od połowy maja br. utrzymuje się zwyżkowy trend cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 18–24.07.2022 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 7,00 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była wyższa o 43% niż w analogicznym okresie 2021 r.

W UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali średnio 192,70 EUR/100 kg, a zatem mniej o 0,2% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to 28% wzrost w odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy, wyrażona w euro była o 0,3% niższa niż średnio w UE i wyniosła 192,05 EUR/100 kg. Na rynku niemieckim świnie rzeźne skupowano po 192,70 EUR/100 kg, w Danii – po 170,60 EUR/100 kg, a w Niderlandach – po 168,94 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu lipca br. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 9,86 zł/kg, a więc drożej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena półtusz była wyższa o 39% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W Polsce cena zakupu bydła rzeźnego wzrosła o 1,5% w porównaniu z poprzednim tygodniem i ukształtowała się na poziomie 10,75 zł/kg. Żywiec ten był o 1% tańszy niż przed miesiącem, ale o 47% droższy niż w porównywalnym okresie 2021 r. Na rynku unijnym od końca czerwca br. utrzymuje się nieznaczna obniżka cen zakupu bydła.

W dniach 18–24.07.2022 r. średnio w UE bydło rzeźne klasy R3 skupowano po 483,90 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. taniej o 0,2% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem bydło podrożało o 27%. Cena wołowiny w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 461,33 EUR/100 kg, a więc niższym o 5% niż średnio w UE oraz niż we Francji o 9%, w Irlandii o 7%, Niemczech o 4% i Niderlandach o 3%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W trzecim tygodniu lipca br. ceny skupu większości monitorowanych gatunków żywca drobiowego wykazywały wzrost. Najbardziej podrożały gęsi tuczone, za które dostawcy uzyskiwali 15,77 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się w granicy 8,69 zł/kg, a zatem wyższym o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery, podobnie jak przed miesiącem, skupowano po 7,38 zł/kg względem 7,36 zł/kg w poprzednim tygodniu. Za kurczęta brojlery dostawcy, podobnie jak w poprzednim tygodniu uzyskiwali 6,05 zł/kg. Jednocześnie cena tego żywca była o 1% mniejsza niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 43%, indyki – o 55%, gęsi tuczone – o 65%, a kaczki brojlery – o 49%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 9,54 zł/kg, a więc drożej o 9,5% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków ukształtowała się w granicy 15,37 zł/kg, a zatem wyższej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku tuszki indyków i kurcząt były droższe o 34–35%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl