BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (25.04.2021)


Dodano: 07.05.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.04.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od początku kwietnia br. cena zakupu trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW jest stabilna. W dniach 12–18.04.2021 r. wyniosła 5,29 zł/kg i była mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 15% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
 
W UE od stycznia br. utrzymuje się wzrost cen żywca wieprzowego, przy czym od trzeciej dekady marca jego dynamika osłabła. W dniach 12–18.04.2021 r. w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali 157,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 157,13 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen wyższy o 1% niż przed miesiącem, ale niższy o 15% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 152,51 EUR/100 kg i była mniejsza o 3% od średniej ceny w UE oraz o 2% niż na rynku niemieckim.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Na rynku krajowym w połowie kwietnia br. półtusze wieprzowe zbywano po 7,71 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż w analogicznym tygodniu marca br. Cena półtusz była również niższa o 15% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 12–18.04.2021 r., w porównaniu z poprzednim notowaniem, cena zakupu bydła rzeźnego zwiększyła się o 2,5% do 7,04 zł/kg. Była ona wyższa o 5% niż przed miesiącem oraz o 21% w stosunku do porównywalnego okresu 2020 r. W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 373,61 EUR/100 kg masy po-ubojowej schłodzonej i była wyższa o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz o 1% niż przed miesiącem. W obrębie roku żywiec ten podrożał o 6%. W Polsce za bydło tej klasy otrzymywano 330,74 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 12–18.04.2021 r. w Polsce zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,68 zł/kg, czyli o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 2% niż przed miesiącem. Cena ćwierćtusz była wyższa o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W połowie kwietnia br. cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,73 zł/kg względem 3,74 zł/kg w poprzednim notowaniu. Była ona wyższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 19% niż przed rokiem. Za indyki dostawcom płacono 5,72 zł/kg, a zatem więcej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej, o 2% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem. Kaczki brojlery nabywano po 4,68 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w p-przednim notowaniu i przed miesiącem oraz o 6% niż w tym samym tygodniu 2020 r.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 12–18.04.2021 r. w zakładach drobiarskich cena tuszek kurcząt wyniosła 5,99 zł/kg i była niższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały aż o 51%. W analizowanym tygodniu kwietnia br. tuszki indyków zbywano po 11,28 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż w porównywalnym tygodniu marca br. Cena tuszek indyków była o 7% wyższa niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MG

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl