BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (28.03.2021)


Dodano: 11.04.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.03.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 22–28.03.2021 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za trzodę chlewną w skupie otrzymywali 5,36 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 15% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 14% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W czwartym tygodniu marca br. za półtusze wieprzowe płacono 8,12 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 22,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z tym samym okresem 2020 roku półtusze były tańsze o 11%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Cena zakupu bydła rzeźnego w dniach 22–28.03.2021 r. ukształtowała się w granicy 6,77 zł/kg, czyli wyższej o 1% niż tydzień wcześniej. Za żywiec ten płacono więcej o 0,2% niż przed miesiącem oraz o 13,5% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W czwartym tygodniu marca 2021 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,46 zł/kg, czyli drożej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% taniej niż w końcu lutego br. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 3% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 22–28.03.2021 r. w krajowym skupie zaobserwowano nieznaczną zwyżkę cen żywca kurcząt brojlerów. Dostawcy za kurczęta otrzymywali 3,65 zł/kg, a więc więcej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu wyniosła 5,62 zł/kg i była wyższa o 0,5% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery nabywano po 4,67 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż w ostatnim tygodniu lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 5%, indyki – o 2%, a kaczki – o 6%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W czwartym tygodniu marca br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt po 6,19 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 10,37 zł/kg i była niższa o 6% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indyków były wyższe o 12% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl