BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (29.09.2019)


Dodano: 10.10.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (29.09.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r. na rynku krajowym za trzodę chlewną, podobnie jak tydzień wcześniej, płacono 5,93 zł/kg. Cena tego żywca była większa o 1% niż przed miesiącem oraz o 30,5% niż przed rokiem.
 
W UE świnie rzeźne klasy E, podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywano po 182,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen wyższy o 1% niż w końcu sierpnia br. oraz o 28% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 177,21 EUR/100 kg, a więc mniej o 3% niż średnio w UE. Większe niż w Polsce ceny świń rzeźnych notowano m.in. w: Niemczech - 190,36 EUR/100 kg, Hiszpanii - 182,12 EUR/100 kg, we Francji - 181,00 EUR/100 kg, a niższe – m.in. w: Danii - 176,27 EUR/100 kg i Holandii - 172,17 EUR/100 kg.
 
Targowiskowe ceny prosiąt
 
W ostatnim tygodniu września br. na krajowych targowiskach potaniały prosięta. Za jedną sztukę rolnicy otrzymywali 235 zł, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Prosięta były droższe o 3,5% niż przed miesiącem oraz o 28,5% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r., po utrzymującym się od czterech tygodni spadku, półtusze wieprzowe w zbycie podrożały o 1% do 8,59 zł/kg. Był to poziom cen podobny do otrzymanego przed miesiącem, ale o 28% większy niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W ostatnim tygodniu września br. żywiec wołowy kupowano po 5,90 zł/kg względem 5,92 zł/kg tydzień wcześniej. Bydło rzeźne było tańsze o 1,5% niż w ostatnim tygodniu sierpnia br. oraz o 12% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r. w krajowych zakładach mięsnych nieznacznie potaniały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków. W omawianym okresie zbywano je po 12,35 zł/kg, czyli taniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W ostatnim tygodniu września br. dostawcom za kurczęta brojlery płacono 3,45 zł/kg, czyli o 0,03 zł/kg mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena tego żywca była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż w tym samym tygodniu 2018 r. Indyki skupowano po 5,82 zł/kg w odniesieniu do 5,79 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 2,5% niż w końcu sierpnia br. oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 5,06 zł/kg, tj. taniej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie ceny zbytu tuszek kurcząt kształtowały się na poziomie jak przed rokiem. Tuszki indyków patroszonych sprzedawano po 9,31 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki indyków podrożały o 6%.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl