BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (30.01.2022)


Dodano: 15.02.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (30.01.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

Od początku 2022 r. ceny żywca wieprzowego u największych unijnych producentów wykazują spadek. W dniach 24–30.01.2022 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcom płacono 130,36 EUR/100 kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale więcej o 2% niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 124,22 EUR/100 kg i była niższa o 5% niż średnio w UE oraz o 3% niż na rynku niemieckim. Według danych z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w czwartym tygodniu stycznia br. cena trzody chlewnej w Polsce ukształtowała się w granicy 4,32 zł/kg i była mniejsza o 3% niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Jednak w stosunku do notowań sprzed roku żywiec ten był droższy o 9%.

Ceny zakupu żywca wołowego

W ostatnim tygodniu stycznia 2022 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy otrzymywali 9,46 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednak droższy o 41% niż w porównywalnym okresie 2021 r. W UE cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 440,69 EUR/100 kg, tj. podobnym do uzyskanego w poprzednim tygodniu. Była ona wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 21% niż przed rokiem. Cena bydła tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 446,22 EUR/100 kg i była jedną z wyższych w UE. Większe niż w Polsce ceny żywca wołowego odnotowano w Niemczech - 489,99 EUR/100 kg i Szwecji - 471,99 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W dniach 24–30.01.2022 r. zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 19,22 zł/kg wobec 19,26 zł/kg tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz była odpowiednio wyższa o 3% i o 41% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W ostatnim tygodniu stycznia 2022 r. zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 4,49 zł/kg, względem 4,48 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 3% niż przed miesiącem oraz o 34% niż w porównywalnym okresie 2021 r. Cena indyków wzrosła o 1% w stosunku do poprzedniego tygodnia i wyniosła 6,47 zł/kg. Była ona wyższa o 14% niż miesiąc wcześniej i o 38% niż przed rokiem. Za kaczki brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu, dostawcy otrzymywali 6,03 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 5% niż przed miesiącem oraz o 38% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W zakładach tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 6,99 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 11,54 zł/kg wobec 11,55 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie była ona wyższa o 3% niż w końcu grudnia 2021 r. W odniesieniu do notowań uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 22%, a tuszki indyków – o 19,5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: MRiRW

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl