BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (11.04.2021)


Dodano: 22.04.2021

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (11.04.2021)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 5–11.04.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,93 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane, podobnie jak w poprzednim notowaniu, sprzedawano po 18,35 zł/kg, a więc o 5% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 25%, a masła konfekcjonowanego – o 9%.
 
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,94 zł/kg i była większa o 4% niż tydzień wcześniej i o 7,5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku, tak jak w poprzednim notowaniu, otrzymywano 13,02 zł/kg, tj. więcej o 2% niż w drugim tygodniu marca 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 10%, a PMP – o 3,5%.
 
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,46 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,85 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Edamski był droższy o 5%, a ser Gouda – o 6%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji, która odbyła się 6 kwietnia 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT2, w stosunku do poprzedniego notowania, zwiększył się o 0,3%. Największy wzrost cen zaobserwowano w przypadku sera Cheddar i masła. W czasie sesji sprzedano 25,1 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 6 kwietnia 2021 r. płacono 5 776 USD/t, czyli więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 16.03.2021 r.), ale o 1% mniej niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar zbywano po 4 393 USD/t, a więc o 3% drożej niż dwa tygodnie wcześniej i przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 367 USD/t, czyli więcej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 085 USD/t i była podobna do notowanej dwa tygodnie wcześniej, ale o 6% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było droższe o 45%, masło – o 35,5%, a OMP – o 34%. Cena sera Cheddar kształtowała się na porównywalnym poziomie jak przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: mleko w proszku masło masło w blokach mleko przetwory mleczne masło konfekcjonowane przetwory mleczarskie Ceny mleka w proszku Ceny masła ceny przetworów mleczarskich produkty mleczarskie mleko ceny mleka




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl