BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23.01.2022)


Dodano: 04.02.2022

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (23.01.2022)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.01.2022 r. masło w blokach zbywały po 25,60 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 26,09 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 71%, a masła konfekcjonowanego – o 58%.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 14,61 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 0,03 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 19,54 zł/kg i była wyższa o 10% niż w poprzednim tygodniu i o 20% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 50%, a PMP – o 60%.

Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 19,67 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,70 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 44%, a ser Gouda – o 41%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyła się 18 stycznia 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, zwiększył się o 4,6%. W czasie sesji sprzedano 30,6 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 18 stycznia 2022 r. za masło płacono 6 158 USD/t, a zatem więcej o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 4.01.2022 r.) i przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 5 546 USD/t, tj. wyższej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 6% niż przed miesiącem.

Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 3 963 USD/t, czyli więcej o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 082 USD/t i była o 6% wyższa niż dwa tygodnie i miesiąc wcześniej.

W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 36%, masło – o 30%, OMP – o 22%, a PMP – o 21%.

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 21 stycznia 2022 r. cena masła ukształtowała się w granicy 6 471 USD/t, a więc wyższej o 8% niż przed tygodniem i o 30,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było ponad dwukrotnie droższe.

Cena odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła 3 792 USD/t i była większa o 4% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 624 USD/t i była wyższa o 2% niż przed tygodniem i o 12% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 45%, a PMP – o 29%.

Za ser Cheddar płacono 3 985 USD/t, czyli mniej o 6% niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 12% droższy.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: mleko w proszku masło masło w blokach mleko przetwory mleczne masło konfekcjonowane przetwory mleczarskie Ceny mleka w proszku Ceny masła ceny przetworów mleczarskich produkty mleczarskie mleko ceny mleka




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl