- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto: MRiRW
W styczniu światowe ceny żywności rosły po raz ósmy z rzędu
Według Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny artykułów spożywczych wzrosły w styczniu o 4,3% (m/m).
Jesteś w kategorii wiadomości:
Był to ósmy miesiąc z rzędu, kiedy indeks cen żywności FAO wzrósł. W styczniu drożały wszystkie grupy towarów wchodzące w skład indeksu, jednak najbardziej zboża, oleje roślinne i cukier.
Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w styczniu wynik 113,3 pkt i najwyżej od lipca 2014 roku.
Indeks cen zbóż wzrósł o 7,2 procenta od grudnia i był to siódmy miesięczny wzrost indeksu z rzędu. Międzynarodowe ceny kukurydzy znacznie wzrosły, o 11,2% w styczniu, o 42,3% powyżej poziomu ze stycznia 2020 r. Odzwierciedla to coraz bardziej ograniczoną podaż globalną przy niższych niż wcześniej oczekiwano szacunkach produkcji i zapasów w Stanach Zjednoczonych oraz znacznych zakupach dokonywanych przez Chiny. Obawy dotyczące suchości w Ameryce Południowej i tymczasowe wprowadzenie rejestracji eksportowych kukurydzy przez Argentynę zwiększyły presję na wzrosty, podnosząc międzynarodowe ceny kukurydzy do najwyższego poziomu od połowy 2013 r. Wśród innych zbóż gruboziarnistych ceny jęczmienia również wzrosły w styczniu o 6,9%, czemu sprzyjał mocniejszy popyt i wzrost cen kukurydzy, pszenicy i soi, podczas gdy ceny sorgo pozostały stabilne. Ceny pszenicy również zanotowały mocne wzrosty w styczniu, o 6,8 proc., Na co wpłynęła silna cena kukurydzy, a także silny globalny popyt i oczekiwania na zmniejszenie sprzedaży Federacji Rosyjskiej od marca 2021 r., kiedy cło eksportowe na pszenicę podwoi się do 50 eur/t.. Jeśli chodzi o ryż, to silny popyt ze strony kupujących z Azji i Afryki w połączeniu z ograniczonymi dostawami w Tajlandii i Wietnamie nadal wpływał na ceny eksportowe w styczniu.
Indeks cen olejów roślinnych wzrósł w styczniu o 7,7 procent i osiągnął najwyższy poziom od maja 2012 roku.produkcja oleju palmowego zarówno w Indonezji, jak i Malezji okazała się niższa niż wcześniej oczekiwano z powodu nadmiernych opadów deszczu (oraz, w przypadku Malezji, ciągłego niedoboru migrującej siły roboczej), międzynarodowe notowania oleju palmowego wzrosły do ośmiu i pół roku wzloty. W międzyczasie międzynarodowe ceny oleju sojowego rosły ósmy miesiąc z rzędu, napędzane zmniejszoną dostępnością eksportu i przedłużającymi się strajkami w Argentynie.
Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w styczniu o 1,,6 procenta, co jest ósmym z rzędu wzrostem miesięcznym. Stanowi to wzrost o 6,9 procenta powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W styczniu notowania cen masła i pełnego mleka w proszku wzrosły, czemu sprzyjały duże zakupy Chin w następstwie zbliżających się świąt noworocznych w tym kraju i sezonowo niższych dostaw eksportowych w Nowej Zelandii. Notowania cenowe na odtłuszczone mleko w proszku również wzrosły, pod presją dużego popytu importowego na dostawy spot oraz opóźnionej działalności produkcyjnej w Europie Zachodniej. Z kolei ceny sera spadły nieznacznie w porównaniu z rekordami odnotowanymi w grudniu 2020 r. ze względu na ograniczoną sprzedaż wewnętrzną w Europie, w połączeniu ze wzrostem zapasów w Stanach Zjednoczonych.
Indeks cen cukru wzrósł o 8,1 procent w styczniu po wyraźnym wzroście w poprzednim miesiącu. Wzrost cen wynikał głównie z obaw o niższą dostępność światową w sezonie 2020/21 w następstwie pogorszenia się perspektyw upraw w Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i Tajlandii oraz bardziej suche niż normalne warunki pogodowe w Ameryce Południowej.
Indeks cen mięsa wzrósł o 1,0 procent w styczniu, podczas gdy jego całoroczna średnia była o 7,3 procenta niższa niż w styczniu 2020 r. Międzynarodowe notowania cen dla wszystkich rodzajów mięsa, które stanowią indeks, wzrosły w styczniu, przy czym najbardziej wzrosły notowania mięsa drobiowego, szczególnie w przypadku pochodzenia brazylijskiego, co jest podyktowane szybkim globalnym popytem importowym, podczas gdy wybuchy ptasiej grypy ograniczyły eksport drobiu z kilku krajów europejskich. Pomimo wysokich zakupów dokonywanych przez Chiny w okresie poprzedzającym obchody Nowego Roku w tym kraju, notowania cen wołowiny i wieprzowiny wzrosły tylko nieznacznie, ponieważ światowe dostawy pozostawały adekwatne do popytu. Ceny mięsa owiec ustabilizowały się czwarty miesiąc z rzędu, napędzane ograniczonymi dostawami z Oceanii i silnym popytem z Chin.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto: MRiRW
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)