| Autor: redakcja1

Letnie odmiany jabłek - Piros, Delikates, Paulared

Na Rynku Hurtowym w Broniszach z dnia na dzień przybywa coraz więcej letnich odmian jabłek. Do pierwszych letnich odmian dołączyły już Piros, Delikates i Paulared.

Letnie odmiany jabłek - Piros, Delikates, Paulared
Piros – to najpopularniejsza letnia odmiana jabłek. Jest krzyżówką odmian Helios i Apollo, została wyhodowana w Niemczech, w 1963 roku. Jabłoń ta rośnie średnio silnie. Nadaje się do formowania. Jest odmianą obcopylną i dobrze rośnie z innymi odmianami jabłoni tzw. zapylaczami jak James Grive, Discovery, Oliwka Żółta czy Gala Must. Piros jest typową odmianą deserową. Owoce ma średniej wielkości do dużych. Bardzo smaczne, soczyste, kruche o słodko-kwaśnym miąższu.
 
W tej chwili to ta odmiana króluje na Rynku Hurtowym w Broniszach. Za kilogram tych jabłek zapłacimy ok. 2,00 złotych. Rok temu w analogicznym okresie czasu za kilogram Pirosa trzeba było zapłacić około 1,33 złotych.
 
Delikates – odmiana ta została wyselekcjonowana w wyniku skrzyżowania odmian Cortland i James Grive. Odmiana polska, otrzymana na początku lat 60 XX wieku. Jest także odmianą obcopylną, wymaga zapylaczy jak Elstar, McIntosh, James Grive. Jabłka tej odmiany są duże lub bardzo duże. Miąższ biały, delikatny, soczysty, winny o strukturze drobnoziarnistej. Skórka gładka, delikatna, zielona. W czasie dojrzewania zielono-żółta pokryta rumieńcem (około 80% powierzchni owocu). Cena kilograma jabłek odmiany Delikates waha się na podobnym poziomie co Pirosa. W sezonie 2018 cena kilograma Deliktesa wynosiła od 1,00 złotych do 1,86 złotych.
 
Paulared – jabłka tej odmiany są kuliste, spłaszczone, mają gładką błyszcząca skórkę z ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa niemal całą powierzchnię owocu. Owoce średnie i duże o bardzo smacznym miąższu w białym kolorze.
 
Za kilogram Paulareda zapłacimy od 2,00 złotych do 2,50 złotych. W ubiegłym roku o tej porze cena kilograma tej odmiany wahała się od 1,00 złotych do 1,86 złotych, przeciętna cena 1,33 złotych za kilogram.
 
Jabłka zawierają wiele cennych witamin (witaminę C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy oraz liczne minerały jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk).
 
Jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią nasz organizm przed zawałem, zaparciami. Wzmacniają zęby, oczyszczają nasz organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie, wspierają pracę mózgu, a co ważne mogą je spożywać także cukrzycy.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!