Kategorie
Zobacz również tu
-
Skup mleka w Polsce
2024-05-31
Poznaj produkty
-
PIASKARKA KOMUNALNA DROGOWA 850 L / 1200 KG
2013-11-20 -
Agregat Meteor zawieszany
2016-05-09 -
WIDŁY DO NAWOZU seria 300/400/500/600/700
2012-01-09 -
Ładowarka teleskopowa GiANT 4548 TENDO HD
2013-01-09 -
Części zamienne do maszyn rolniczych
2016-02-11 -
Zbiornik opryskiwacza ZGZ 600
2011-10-11
Większa kontrola końskiego mięsa sprowadzanego spoza wspólnoty
Komisja Europejska przyjęła bardziej restrykcyjne przepisy regulujące import mięsa końskiego spoza Wspólnoty.
FAMMU/FAPA podaje, że uderzą one prawdopodobnie najbardziej w producentów z Kanady oraz z krajów Ameryki Południowej. W szczególności podstawą do zaostrzenia przepisów było wykrycie mięsa końskiego sprowadzonego z Kanady, które nie spełniało wysokich wymagań bezpieczeństwa żywności obowiązujących w państwach Unii. Chodziło głównie o wymóg śledzenia, na podstawie którego nie można było za każdym razem poprawnie zweryfikować miejsca pochodzenia zwierzęcia.
Warto podkreślić, że unijne władze były wielokrotnie informowane przez międzynarodowe stowarzyszenia obrońców praw zwierząt, że większość koni ubijanych w Kanadzie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to duży problem dla Wspólnoty, gdyż Amerykanie powszechnie używają leków weterynaryjnych zakazanych przez Unię. Zgodnie z nowymi przepisami, które wejdą w życie od 31 marca 2017 r., konie ubite poza Unią, których mięso jest sprzedawane do Wspólnoty, muszą przebywać przez minimum sześć miesięcy w kraju, w którym dokonano uboju.