Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Aminokwasy

Dodano: 2011-02-24

Aminokwasy – organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH lub – w ujęciu ogólniejszym – dowolną grupę kwasową, np. sulfonową -SO3H. Aminokwasy są tzw. solami wewnętrznymi (amfolitami).

Kryteria podziału aminokwasów

Istnieje wiele kryteriów podziału aminokwasów:

  • charakter łańcucha bocznego: łańcuchowe, pierścieniowe (w tym aromatyczne)

  • polarność łańcucha bocznego: polarny, niepolarny

  • miejsce syntezy: endogenne, egzogenne

  • położenie grupy aminowej względem karboksylowej: α, β, γ, δ i ε-aminokwasy; litera grecka określa odległość pomiędzy grupą aminową, a karboksylową. W α-aminokwasach obie te grupy funkcyjne przyłączone są do tego samego atomu węgla

  • przemiany szkieletów:

    • glikogenne: dostarczają pirogronianu

    • ketogenne: dostarczają acetylo-CoA

    • glikoketogenne

  • występowanie w białkach: proteogenne, nieproteogenne

  • ze względu na punkt izoelektryczny (pI) oraz liczbę grup aminowych i karboksylowych:

    • obojętne – gdy jest tyle samo (zwykle po jednej) grup aminowych i karboksylowych

    • kwasowe – gdy przeważa liczba grup karboksylowych

    • zasadowe – gdy przeważa liczba grup aminowych

Aminokwasy naturalne

Znanych jest ponad 300 aminokwasów występujących naturalnie. W skład białek wszystkich organizmów żywych wchodzi głównie 20 podstawowych aminokwasów (aminokwasy biogenne lub białkowe), które są α-aminokwasami szeregu L, a także niewielkie ilości wielu innych, w większości będących pochodnymi aminokwasów podstawowych. Są podstawowymi jednostkami budulcowymi peptydów i białek. Zazwyczaj są rozpuszczalne w wodzie i w warunkach fizjologicznego pH są zjonizowane.


α-Aminokwasy na atomie węgla α posiadają łańcuch boczny (R), który może zawierać pierścień aromatyczny, łańcuch alifatyczny, siarkę, grupę wodorotlenową, dodatkową grupę aminową bądź karboksylową. Atom węgla α takich aminokwasów jest atomem chiralnym, co oznacza, że każdy aminokwas może występować w dwóch konfiguracjach przestrzennych, oznaczanych zwyczajowo jako D i L. Występowanie tych aminokwasów i ich ułożenie w łańcuchu polipeptydowym (sekwencja) zależy od kodu genetycznego zapisanego w DNA. Kolejne reszty aminokwasowe w łańcuchu polipeptydowym połączone są ze sobą za pomocą wiązania peptydowego.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
żywność, aminokwasy, encyklopedia rolnicza, rolnictwo