Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Fermentacja

Dodano: 2011-02-23

Fermentacja – jest to proces beztlenowych przemian enzymatycznych związków chemicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową), której efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie – ATP – w warunkach beztlenowych organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.


Niektóre procesy produkcji związków organicznych z wykorzystaniem mikroorganizmów w biotechnologii określane są nazwa fermentacja pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. Przykładem jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.


Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:

  • fermentacja alkoholowa

  • fermentacja cytrynowa

  • fermentacja masłowa

  • fermentacja mlekowa

  • fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową")

  • fermentacja metanowa

  • fermentacja octowa (fermentacja tlenowa)

  • fermentacja propionowa


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, fermentacja