Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Kalarepa

Dodano: 2011-02-08

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych[2]. W Polsce jest pospolitą rośliną uprawną.


Morfologia

Pokrój
Nadziemna część szyjki korzeniowej oraz łodyga wytwarzają spichrzową bulwę pędową, z której wyrasta kilka liści o długich ogonkach.

Łodyga
Tworzy zgrubienie, jest silnie skrócona, mięsista i zgrubiała o kształcie kulistym, zielona lub fioletowa.

Liście
Różnego kształtu i wielkości, osadzone na długich ogonkach.

Korzeń
Słabo rozwinięty.

Zastosowanie

  • Warzywo – bardzo cenne, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Pierwsze opisy kalarepy pochodzą z XVI wieku, chociaż znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].

  2. ↑ 2,0 2,1 2,2 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-27].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
kalarepa, warzywa kapustne, warzywa, encyklopedia rolnicza