Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Maslak zwyczajny

Dodano: 2011-02-10

Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) - gatunek jadalnego grzyba z rodziny maślakowatych.

Charakterystyka

Kapelusz 
Początkowo brązowy lub rdzawoczerwony, w dojrzałych okazach żółtoochrowy, nagi śluzowaty, ze skórką łatwo oddzielającą się od miąższu. Za młodu kulisty, dojrzały poduchowaty, o średnicy 50-100 mm. Pory jasnożółte, za młodu drobne, dojrzałe większe, wydzielają białe kropelki mlecznego płynu, które po zaschnięciu pozostawiają na porach i szczycie trzonu brązowe ziarenka.

Rurki 
Najpierw bladożółte, później ochrowe, wreszcie brążowożółte, przyrośnięte do trzonu.

Trzon 
Cylindryczny, pełny, bez pierścienia, bladożółty, u góry z brązowymi brodaweczkami. W dojrzałych owocnikach przy podstawie brązowawy.

Miąższ 
Białawy, później żółtawy, nie zmieniający zabarwienia po przekrojeniu, w kapeluszu za młodu miękki jak masło, później aż wodnisty, w trzonie włóknisty. Smak nieznaczny, przyjemny, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników 
Żółtobrązowe. Zarodniki o średnicy 8-12 x 2,5-4 µm, gładkie, bladożółte.

Biotop 
W Polsce jest gatunkiem częstym, występującym pod sosnami od czerwca do października.

Znaczenie

Grzyb jadalny : Smaczny grzyb, używa się go do zup, sosów, duszenia.

Synonimy

  • Boletus granulatus L. ex Fr.

  • Ixocomus granulatus (L. ex Fr.) Quél.

  • Boletus lactifluus With

  • Leccinum lactifluum (With.) Gray

  • Suillus lactifluus (With.) A.H. Sm. & Thiers


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, grzyby, encyklopedia rolnicza