Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Maślanka

Dodano: 2011-02-24

Maślanka - napój mleczny powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany.


Bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia.


Obecnie ze względu na brak regulacji prawnych nazwą "maślanka" określa się również mieszaninę maślanki i mleka w proszku, oraz różnych innych dodatków, która – jeżeli zawiera mleko w proszku - nie jest maślanką.

Skład chemiczny

Wartości orientacyjne[1], mogące się różnić w zależności od konkretnego produktu:

  • woda – 91%

  • tłuszcz – 0,50%

  • białko – 3,10%

  • cukier mlekowy – 4%

  • sole mineralne – 0,70%

  • kwas mlekowy – 0,60%

Informacja dla diabetyków

Zawartość wymienników: 100 ml - 0,4 WW; 0,3 WBT

Przypisy

  1. ↑ Mleko i przetwory mleczne (pol.). Almanach cukierniczo-piekarski. [dostęp 2008-11-26].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
maślanka, encyklopedia rolnicza, mleko