Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Maślanka
Dodano: 2011-02-24
Maślanka - napój mleczny powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany.
Bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia.
Obecnie ze względu na brak regulacji prawnych nazwą "maślanka" określa się również mieszaninę maślanki i mleka w proszku, oraz różnych innych dodatków, która – jeżeli zawiera mleko w proszku - nie jest maślanką.
Skład chemiczny
Wartości orientacyjne[1], mogące się różnić w zależności od konkretnego produktu:
-
woda – 91%
-
tłuszcz – 0,50%
-
białko – 3,10%
-
cukier mlekowy – 4%
-
sole mineralne – 0,70%
-
kwas mlekowy – 0,60%
Informacja dla diabetyków
Zawartość wymienników: 100 ml - 0,4 WW; 0,3 WBT
Przypisy
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
maślanka, encyklopedia rolnicza, mleko