Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Obornik

Dodano: 2011-02-11

Obornik – nawóz naturalny składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki. Zawiera on wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju roślin oraz poprawia właściwości fizyczne gleby.


Obecnie w dużych gospodarstwach rolnych częściej stosowany jest nawóz pochodzący z bezściółkowego chowu


Rodzaje

Wyróżnia się obornik:

  • świeży – nie poddany fermentacji, o niejednolitej strukturze i szerokim stosunku C:N,

  • przefermentowany – poddany fermentacji przez 4-5 mies.; w tym czasie następuje częściowa mineralizacja materii organicznej i zawężenie stosunku C:N do 15-20:1,

  • słomiasty – zawierający dużo ściółki ze słomy i odznaczający się szerokim stosunkiem C:N,

  • kompostowany – o dużym stopniu rozkładu, kompostowany z dodatkiem nawozów mineralnych, torfu, fekaliów lub gliny; stosowany jest w ogrodnictwie,

  • sztuczny – nawóz organiczny otrzymywany przez kompostowanie pociętej słomy z gnojowicą, gnojówką, wodą gnojową i nawozami mineralnymi (N, P, Ca) oraz specjalnymi preparatami; w działaniu nawozowym nie ustępuje obornikowi naturalnemu.


Składowanie

Obornik powinien być składowany w specjalnie do tego celu przygotowanych miejscach z wybetonowanym dnem (gnojowniach), tak aby pochodzące z niego substancje, podlegające różnym procesom chemicznym, nie przenikały do gleby.

Wymagania stawiane budowlom rolniczym służącym do magazynowania obornika, gnojowicy i gnojówki podaje Ustawa z dnia 10 lipca 2007 roku o nawozach i nawożeniu [1]

Wykorzystanie przez rośliny

Tabela przedstawia stopień wykorzystania przez rośliny składników pokarmowych z obornika w procentach w zależności od rodzaju gleby:

Gleba

I rok

II rok

III rok

IV rok

Ciężka

40

30

20

10

Średnia

60

30

10

0

Lekka

70

30

0

0

Przypisy

  1. ↑ Dz. U. z 2007 r. Nr 147, poz. 1033 DzU 2007 nr 147, poz. 1033.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
nawóz, encyklopedia rolnicza, obornik, nawozy